suria

Lupakan jubah, niqabista ini tunjuk gaya stailo patuh syariah yang lebih up-to-date

PERKEMBANGAN industri fesyen muslimah di negara ini amat menggalakkan sehingga menarik minat ramai pereka baharu untuk tampil dengan pelbagai konsep.

Bagaimanapun kurangnya kefahaman masyarakat terhadap konsep muslimah itu sendiri membuatkan sesetengah individu menjadi 'mangsa fesyen'.

Bagi usahawan muda Era Masturah Ramlee, gaya muslimah dengan sentuhan hispter namun patuh syariah boleh memberi peluang kepada wanita berhijab untuk berfesyen.

Oleh itu eralee.rtw menampilkan koleksi casual sporty namun masih mengekalkan ciri modest khusus untuk remaja yang aktif.

"Kebiasaanya wanita berhijab memilih jubah untuk bergaya. Namun saya inginkan sesuatu yang berbeza tetapi fresh, trendy dan paling penting... patuh syariah.

"Bercakap mengenai patuh syariah sudah tentu saya sangat cerewet dalam memilih material kain yang digunakan. Saya tidak akan gunakan sesuatu yang bersifat melekap di tubuh," katanya kepada mStar Online.

eralee.rtw menawarkan koleksi pakaian uniseks dan berpotongan oversized sesuai buat semua golongan.

Dalam memenuhi etika pemakaian cara Islam, Masturah atau lebih mesra disapa Era berkata dia gemar bermain dengan sesuatu yang minimal dan monocrome..

"Dari segi pemilihan warna pula, kerana konsepnya adalah patuh syariah, jadi warna-warna juga tidak seharusnya menonjol.

"Selalunya saya akan menggunakan warna hitam, putih atau kelabu. Tetapi untuk koleksi akan datang, saya akan cuba bermain dengan warna-warna pastel dan tidak terlalu bold," katanya.

Bercerita mengenai idea dalam rekaannya, Era berkata dia gemar melancong dan menjadikan Jepun dan Korea sebagai negara pilihan dalam mencari inspirasi.

"Saya akan observe budaya masyarakat tempatan dan belajar bagaimana nak twist sesuatu benda itu supaya ia menjadi modest dan trendy.

"Kemudian saya terapkan design oversized, loose dan baggy agar ia patuh syariah," katanya.

Era turut menjadikan pereka fesyen paling berpengaruh di Jepun, Yohji Yamamoto sebagai idola dalam berfesyen.

Menurutnya, prinsip Yohji untuk 'menutup wanita' dijadikan pegangan untuk setiap rekaannya.

"Saya sangat sukakan prinsip itu. Yohji tidak akan mendedahkan bahagian yang tidak sepatutnya dalam busana yang direka.

"Sebab itu kalau anda teliti, rekaan saya juga memiliki gaya Jepun dan 'Korean street style'," ujarnya.

Menurut gadis yang memiliki Diploma Rekaan Fesyen dari Management & Science University (MSU) ini lagi, selain menjual produk, dia berhasrat untuk  mendidik masyarakat tentang cara sebenar berpakaian menurut Islam.

"Saya sendiri tidak pernah terlepas dari menerima kecaman netizen.

"Pada mereka seseorang yang berniqab tidak perlu melibatkan diri dalam fesyen.

"Saya akui ia adalah jalan yang terbaik tetapi mereka perlu faham, saya juga ada minat dan usaha saya untuk berdakwah  kepada masyarakat yang berpandangan skeptikal terhadap niqabis," katanya.

eralee.rtw, korsetXpipe, niqabista

Video Selebihnya

Semua
Hiburan
Berita
Variasi