Gadis rindu nak jumpa BFF sanggup naik tren TBS-KK, tapi apa yang berlaku memang mengejutkan - “Marah! Saya padam gambar, sekat nombor telefon”

Seorang gadis yang hanya mahu dikenali sebagai Tini meluahkan rasa kecewa dan terkilan dek layanan buruk daripada seorang teman baiknya. (Gambar sekadar hiasan)

“HANCUR remuk hati saya diperlakukan sedemikian, sudahlah datang dari jauh, tetapi tak sangka ini layanan yang saya terima”

Demikian luahan seorang gadis yang hanya mahu dikenali sebagai Tini yang kecewa dan terkilan dek layanan buruk daripada seorang teman baiknya.

Berkongsi cerita dengan mStar, Tini berkata kejadian tersebut berlaku pada Sabtu lalu ketika dia mahu bertemu dengan kawan baiknya, Azlan yang menuntut di sebuah pusat pengajian tinggi swasta di Kuala Kangsar, Perak.

ARTIKEL BERKAITAN: Video dating sebagai tanda sayang... Hasil suntingan pemuda ini buat ramai terpegun 

ARTIKEL BERKAITAN: “Kami rapat tapi masih tahu batas” - Kembar ‘dating’ dilihat over macam bercinta, galak sumbang mahram

Menurut Tini, dia berhasrat menemui Azlan, yang juga kawan baiknya sejak 2016, untuk sekadar meluangkan masa bersama dek kerana sudah lama tidak bertemu.

“Saya sudah memaklumkan kepadanya mengenai rancangan saya untuk ke Kuala Kangsar bertemunya sehari sebelum, iaitu pada Jumaat dan dia ok sahaja. Pagi Sabtu, saya siap bangun awal dan bergerak dari Serdang, Selangor dengan KTM untuk ke Stesen Sentral Kuala Lumpur.

“Saya menaiki tren dan tiba di Kuala Kangsar lebih kurang jam 1 tengah hari. Ketika tiba di sana, dia beritahu dia sibuk dengan urusan konvokesyen bapa saudaranya, dan keluarganya ada sekali. Saya kemudian pergi ke institusi tersebut dan menunggunya di kafeteria.

“Walaupun lapar, saya sanggup tunggu dia datang untuk makan bersama-sama. Dia tiba di kafeteria itu dalam pukul 2.30 petang dan selepas berborak dan berbincang mengenai rancangan kami untuk habiskan masa bersama-sama, dia minta diri untuk pulang membersihkan diri terlebih dahulu.

“Dalam pukul 4.00 petang, dia beritahu tak berjumpa saya kerana teman wanitanya tidak benarkan. Dia terpaksa akur kerana mahu menjaga hubungannya bersama teman wanitanya, sedangkan sebelum itu saya sudah minta dia beritahu dan ajak teman wanitanya untuk keluar bersama-sama. Betapa kecewanya saya dengan tindakannya itu,” kata gadis berusia 21 tahun itu.

Tangkap layar paparan mesej antara Tini dan rakan baiknya selepas kejadian tersebut.

Menurut Tini, kerana terlalu sedih, dia membuat keputusan untuk terus pulang ke Serdang.

“Saya sudah beli tiket tren secara dalam talian untuk pulang waktu malam. Tapi bila jadi begini, saya enggan tunggu lagi dan terus pulang menaiki bas sahaja pada sebelah petang dan tiba di Terminal Bersepadu Selatan (TBS) pada pukul 9.30 malam.

“Dia ada hantar mesej menerusi WhatsApp dan meminta maaf. Sebagai balasan, saya ucapkan terima kasih kepadanya atas perbuatannya itu. Tak sangka dia balas ‘sama-sama’. Memang sikapnya sudah berubah,” kata Tini.

Antara komen netizen yang mengecam tindakan Tini memuat naik posting mengenai kisahnya 'dikhianati' rakan baiknya.

Menurut Tini, dia sedia maklum bahawa Azlan sudah mempunyai teman wanita dan dia sendiri tidak pernah menganggap lelaki tersebut sebagai teman istimewa, sebaliknya hanya sekadar teman rapat.

“Waktu kami sama-sama menuntut di sebuah politeknik sebelum ini, dia pernah mempunyai teman wanita tetapi layanan pada saya sebagai sahabatnya tidak berkurang. Dia menjaga saya dan ada waktu susah senang. Tapi sikapnya itu amat berlainan sekarang.

“Pada saya, tidak salah pun sekiranya nak benarkan teman lelaki berjumpa dengan rakan baiknya yang berlainan jantina. Kalau betul tak benarkan, mengapa tidak beritahu awal-awal. Saya sanggup berhabis sehingga RM200 untuk datang bertemu rakan baik saya, tapi ini yang saya dapat,” kata Tini lagi.

Pada saya, tidak salah pun sekiranya nak benarkan teman lelaki berjumpa dengan rakan baiknya yang berlainan jantina. Kalau betul tak benarkan, mengapa tidak beritahu awal-awal. Saya sanggup berhabis sehingga RM200 untuk datang bertemu rakan baik saya, tapi ini yang saya dapat.

TINI

Tambah Tini, tujuan dia memuat naik posting di Twitter hanya sekadar untuk berkongsi pengalamannya dek kerana kecewa dengan apa yang terjadi.

Bagaimanapun, perkongsian Tini itu mendapat reaksi pelbagai daripada netizen, dengan segelintir daripada mereka mengecam tindakan gadis tersebut yang disifatkan sebagai ‘memalukan’ diri sendiri.

“Mereka tak tahu situasi, jadi usahlah sewenang-wenangnya jatuhkan hukuman.Tapi, ramai juga yang DM saya berkongsi pengalaman dan beri kata-kata semangat. Kerana nasihat mereka, saya ambil keputusan untuk padamkan bebenang dan juga video mengenai peristiwa itu.

“Apa yang saya dapat dari kisah ini, usah terlalu percayakan kawan baik. Buat waktu sekarang, saya tak dapat maafkan perbuatannya. Malah saya padamkan semua gambar kami dan sekat nombor dia.

“Kalau dia benar-benar tunjukkan effort dengan meminta maaf, mungkin saya akan fikirkan sama ada untuk menerima kembali atau sebaliknya,” ujar gadis ini mengakhiri bicara.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain