Kementerian Akan Pinda Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 - Semasa | mStar

Kementerian Akan Pinda Akta Pemberi Pinjam Wang 1951

KUALA LUMPUR: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan meminda Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 bagi memperkemaskan dan memperkasakan skop akta itu untuk melindungi hak dan kepentingan peminjam.

Justeru itu, kata Menteri berkenaan Datuk Seri Kong Cho Ha syaratsyarat untuk pemberi pinjam wang berlesen akan diperketatkan selain mengenakan hukuman lebih tegas terhadap pelbagai salah laku oleh mereka.

Beliau berkata antara hukuman yang dicadangkan dalam pindaan itu ialah penambahan denda daripada RM100,000 kepada RM250,000 untuk pelbagai kesalahan.

Menurutnya daripada 365 pemantauan sepanjang tahun ini, sebanyak 205 kesalahan dilakukan oleh pemberi pinjam wang berlesen termasuk tidak mempamerkan lesen, mengguna pakai borang perjanjian yang salah, tiada rekod akaun lazim, mengenakan faedah yang tinggi dan tidak menghantar laporan transaksi.

"Kita bimbang jika pemberi pinjam wang berlesen tidak mematuhi syarat dan peraturan, ia akan memberi kesan kepada orang ramai yang keliru sama ada perkhidmatan mereka itu berlesen atau tidak seperti Ah Long," katanya pada sidang media selepas merasmikan Bengkel Pemahaman Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 di sini, hari ini.

Bengkel sehari anjuran kementerian itu dihadiri kira-kira 50 pemberi pinjam wang berlesen dari sekitar Lembang Klang dan Selangor.

Kong berkata kementerian masih membekukan pengeluaran lesen baru pemberi pinjam wang sejak Mei lepas dan mahu mengkaji semula syaratsyarat pemilikan lesen untuk memastikan pemberi pinjam wang berlesen sedia ada menjalankan perniagaan mengikut syarat ditetapkan.

"Buat masa ini, kementerian masih belum mempunyai perancangan membuka semula permohonan lesen itu," katanya sambil mengingatkan akan mengambil tindakan tegas ke atas pemberi pinjam wang yang didapati menyalahguna lesen mereka.

Terdahulu dalam ucapannya, Kong berkata berikutan banyak kes jenayah melibatkan industri pinjaman wang, masyarakat menganggap pemberi pinjam wang berlesen juga sebahagian daripada Ah Long sedangkan mereka sebenarnya membantu menggerakkan ekonomi negara.

Sehubungan itu, beliau meminta para pemberi pinjam wang supaya berusaha meningkatkan lagi imej industri pemberi pinjam wang sebagai satu industri disegani selain mengubah persepsi masyarakat terhadap mereka.

Beliau juga merasmikan Portal Electronic Moneylender & Pawnbroker System (eMAPs) bertujuan memudahkan orang ramai membuat sebarang permohonan berkaitan akta itu secara dalam talian.

Menurutnya portal itu akan mempamerkan senarai pemberi pinjam wang berlesen di seluruh negara, yang secara tidak langsung melindungi orang ramai daripada tertipu dengan pemberi pinjam wang tidak berlesen atau Ah Long. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain