Harga Telefon Pintar di Malaysia Antara Yang Termurah - Ahmad Shabery - Semasa | mStar

Harga Telefon Pintar di Malaysia Antara Yang Termurah - Ahmad Shabery

KUALA LUMPUR: Harga alatan komputer dan telefon pintar di Malaysia adalah antara yang termurah di dunia kerana kerajaan komited meningkatkan akses teknologi maklumat (IT) kepada rakyat. Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata kerajaan tidak mahu membebankan rakyat dengan pelbagai cukai tambahan untuk mereka menikmati kemudahan IT.

"Jika kita ke negara lain, kita akan dapati harga gadget (alatan) komputer termasuk smartphone (telefon pintar), iPhone, iPad dan sebagainya di sini adalah murah. Jika kita lihat harga iPhone di Amerika Syarikat, tidak ada bezanya di sini," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Khamis.

Beliau menjawab soalan Datuk Abdul Manan Ismail (BN-Paya Besar) yang bertanya jika kerajaan berhasrat memberikan potongan cukai kepada gadjet komputer dan telefon pintar bagi membolehkan rakyat termasuk di kawasan luar bandar dan pedalaman menikmati kemudahan IT.

Ahmad Shabery berkata kerajaan sentiasa komited dalam meningkatkan infrastruktur komunikasi kerana ia adalah pengukur dalam menentukan tahap kemajuan sesebuah negara pada masa kini.

Dalam perihal jalur lebar, beliau menjelaskan terdapat tiga perkara yang penting iaitu penembusan, liputan dan kepantasan.

"Untuk penembusan, kita telah mencapai sebanyak 67 peratus dan ia adalah satu angka yang boleh dibanggakan berbanding beberapa negara lain. Bagaimanapun, masih ada ruang untuk penambahbaikan dalam sudut kepantasan," katanya.

Ahmad Shabery menjelaskan usaha untuk meningkatkan infrastruktur komunikasi bukan terletak kepada kerajaan semata-mata sebaliknya memerlukan kerjasama daripada kerajaan tempatan.

Sebagai contoh, katanya kerajaan tempatan diminta membuat perancangan mengenai infrastrutur komunikasi di taman perumahan baharu yang akan dibina bagi memudahkan tapak untuk memasang fiber optik dapat dijalankan dengan mudah sekiranya kawasan itu mempunyai masalah penembusan komunikasi seperti jalur lebar. "Sekiranya tiada tapak disediakan, syarikat telco (telekomunikasi) perlu mencari tapak yang sesuai dan mungkin perlu menyewa tanah itu...sewaan yang tinggi akan dipindahkan kepada pengguna," katanya.

Mengenai program Kampung Tanpa Wayar 1Malaysia, Ahmad Shabery berkata sehingga kini, sebanyak 4,380 kampung itu telah diwujudkan selain merancang untuk menubuhkan 306 lagi.

Selain itu, sebanyak 121 Pusat Internet 1Malaysia diwujudkan di Pejabat Penerangan Daerah seluruh negara, 99 perpustakaan jalur lebar dibangunkan di perpustakaan terpilih dan pengagihan Komputer 1Malaysia telah melebihi 1 juta unit. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Hadi Serang BN Guna Isu Kalimah Allah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain