Mahkamah Tolak Saman M.Manoharan & P.Uthayakumar

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu menolak saman yang dikemukakan dua peguam terhadap perdana menteri, timbalan perdana menteri dan kerajaan berkaitan permohonan mereka untuk mendapatkan perisytiharan bahawa kesemua 523 sekolah rendah Tamil di negara ini perlu diberi bantuan penuh.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk V.T. Singham dalam keputusan beliau memutuskan bahawa M.Manoharan dan P.Uthayakumar tidak mempunyai locus standi untuk berbuat demikian.

Hakim Singham berkata beliau bersetuju dengan hujah peguam kanan persekutuan Effandi Nazila Abdullah, yang mewakili defendan, bahawa kedua-dua plaintif gagal menunjukkan mereka mempunyai locus standi untuk mengemukakan saman itu.

Kata beliau, Manoharan dalam hujahnya berkata, haknya tidak terjejas berkaitan isu sekolah Tamil dan menegaskan bahawa dia tidak mengalami kerugian khas, tetapi bertindak demi kepentingan seluruh masyarakat Tamil.

Hakim itu memerintahkan Manoharan dan Uthayakumar masing-masing membayar RM1,000 sebagai kos kepada defendan.

Hakim Singham membuat keputusan itu selepas meluluskan permohonan defendan untuk mengetepikan saman berkenaan.

Pada 5 April, defendan memfailkan permohonan untuk mengetepikan saman berkenaan atas alasan writ saman itu adalah sesuatu yang remeh, menyakitkan hati dan menyalahgunakan proses mahkamah.

Pada 9 Februari, Manoharan dan Uthayakumar memfailkan saman itu dengan menamakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, timbalan beliau Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Kerajaan Malaysia sebagai defendan.

Mereka, menuntut, antara lain, satu perisytiharan bahawa kesemua 523 sekolah rendah Tamil di negara ini perlu diberi bantuan penuh. - BERNAMA

Artikel Berikut

ADUN Chenor Meninggal Dunia

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain