Jurutera Didakwa Cederakan Pengurus Jualan Yahoo! Malaysia

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki warga Jerman pada Jumaat mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap pertuduhan menyebabkan kecederaan parah ke atas pengurus jualan laman web YAHOO! Malaysia pada Ahad lepas.

Pertuduhan terhadap Felix Sebastian, 37, dibacakan oleh jurubahasa mahkamah dalam Bahasa Inggeris di hadapan Hakim Mahmud Abdullah.

Felix, yang bekerja sebagai jurutera dituduh dengan sengaja menyebabkan kecederaan parah pada mata kiri rakannya, Ashvin Danny Holtkamp, 24, dengan menggunakan sebiji gelas panjang di Kelab 21, Bangsar Shopping Centre, Bangsar antara 12 pagi hingga 12.30 pagi, pada 4 Disember lepas.

Tertuduh yang ditangkap pada hari yang sama didakwa mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh didenda atau sebat, jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa Supritendan R.Munusamy menawarkan jaminan sebanyak RM50,000 dengan dua penjamin warga tempatan dan memohon supaya pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah.

Peguam S.Selva Balan memohon supaya jaminan itu dikurangkan kepada RM5,000 berserta syarat-syarat yang sesuai bagi pelepasan pasport kerana anak guamnya telah menempah tiket ke Jerman pada 24 Okt lepas bagi menyambut perayaan Krismas pada 25 Disember ini.

"Tertuduh yang telah berpisah dengan isteri akan berlepas ke Jerman pada Ahad ini untuk meraikan Krismas bersama dua anaknya yang tinggal di sana dan dia boleh menyerahkan kembali pasport berkenaan kepada mahkamah pada minggu kedua bulan Februari 2012," katanya.

Hakim Mahmud membenarkan tertuduh diikat jamin RM50,000 dengan dua penjamin warga tempatan dan pasportnya diserahkan kepada mahkamah serta perlu melaporkan diri di balai polis berdekatan dua minggu sekali sehingga kes selesai.

Mahkamah juga membenarkan permohonan pembelaan bagi pelepasan pasport untuk tertuduh menyambut Krismas dan perlu menyerahkan kembali pasport berkenaan kepada mahkamah pada atau sebelum 1 Februari tahun depan sekembalinya ke Malaysia pada 29 Disember ini.

Mahkamah turut menetapkan 2 Februari depan untuk sebutan semula kes. - BERNAMA

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain