Muhyiddin Lancar Dana Pinjaman Untuk Penduduk Kampung Baru - Semasa | mStar

Muhyiddin Lancar Dana Pinjaman Untuk Penduduk Kampung Baru

TEMERLOH: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Khamis melancarkan program Dana Pinjaman untuk penduduk kampung baru bernilai RM100 juta yang bakal memberi manfaat kepada kira-kira 1.2 juta penduduk kampung-kampung baru di seluruh negara.

Objektif program berkenaan adalah untuk membantu penduduk kampung baru memiliki hartanah dan seterusnya meningkatkan taraf sosial mereka menerusi aktiviti perniagaan, serta menaik taraf rumah penduduk.

Ketika berucap melancarkan dana berkenaan, Muhyiddin berkata pelancaran dana itu bukanlah bertujuan untuk memancing undi kaum Cina menjelang pilihan raya umum akan datang, sebaliknya adalah usaha berterusan kerajaan membantu semua kaum di negara ini.

"Kita harap jangan ada pihak putar belit yang pelancaran dana ini hanya nak dapatkan sokongan orang Cina," katanya ketika berucap di hadapan lebih 2,000 penduduk kampung baru dari sekitar Mentakab, di sini.

Turut hadir Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Wira Chor Chee Heung.

Dana berjumlah RM100 juta adalah bagi Rancangan Malaysia Ke-10 iaitu dari tahun 2011 hingga 2015 yang bakal memberi manfaat kepada 607 kampung baru di seluruh negara.

Sebanyak RM15 juta diperuntukkan bagi tahun 2011, RM35 juta bagi tahun 2012, dan RM50 juta bagi tahun 2013 hingga 2015.

Sementara itu, Chor berkata program dana itu meliputi tiga komponen iaitu Skim A: Pinjaman bagi membiayai bayaran premium dan memperbaharui tempoh pajakan tanah kediaman, Skim B: Pinjaman perniagaan mikro dan Skim C: pinjaman menaik taraf rumah.

"Melalui dana ini, kerajaan berharap beban penduduk untuk membayar premium dan memperbaharui tempoh pajakan tanah dan menaik taraf rumah yang uzur dapat diatasi.

"Selain itu dana pinjaman bagi perniagaan kecil dapat meningkatkan kegiatan ekonomi setempat khususnya bagi penduduk golongan muda di kampung baru," katanya.- BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain