Hanya 19,000 Pemilik Kenderaan Perdagangan Daftar Dengan SPAD

PUTRAJAYA: Hanya 19,000 daripada 80,000 pemilik lesen kenderaan perdagangan di Semenanjung Malaysia, iaitu pengusaha pengangkutan awam bas, teksi, kenderaan pelancongan dan lori, mendaftar semula dengan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sejak 1 April lalu.

Pengerusi SPAD Tan Sri Syed Hamid Albar meminta baki 61,000 pengusaha pengangkutan awam agar mendaftar segera dengan SPAD dan tidak menunggu sehingga hari terakhir pada 30 September.

"Sudah tiga bulan tetapi bilangan yang daftar masih agak kecil. Orang kita selaku suka buat 'last minit' dan berharap kita akan menyambung tempoh pendaftaran tersebut. Kita tidak boleh menyambung sebab perkara ini bukan ditentukan oleh SPAD tetapi oleh undang-undang. Perkara ini perlu dipandang serius.

"Di Wilayah Tengah sehingga kini hanya 20 peratus pengusaha pengangkutan awam sahaja berdaftar dengan SPAD," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan lebih 100 pengusaha pengangkutan awam darat, di sini Rabu.

Syed Hamid berkata bila SPAD menggantikan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP)semua pemilik lesen kenderaan perdagangan di Semenanjung Malaysia perlu mendaftarkan semula dengan SPAD.

Katanya mengikut Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (Pindaan) 2010, kegagalan pelesen mendaftar semula dalam tempoh yang diberikan akan menyebabkan lesen tersebut luput.

Jelasnya pendaftaran semula juga membolehkan SPAD mengemaskinikan segala maklumat pelesen yang diperlukan seperti alamat, nombor telefon, umur, jangka hayat lesen pengusaha sekaligus meningkatkan kawal selia serta memudahkan transformasi industri pengangkutan awam darat di negara ini.

Sementara itu Syed Hamid berkata permohonan untuk Lesen Pengeluaran Sementara (LPS) bagi perkhidmatan bas tambahan untuk musim perayaan Aidilfitri dibuka mulai 1 Ogos hingga 15 Ogos depan.

"Tempoh LPS ini adalah tujuh hari sebelum dan lapan hari selepas perayaan," katanya lagi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain