Pilihan Raya DUN Sarawak: Penduduk Satok Gembira Wakil Rakyatnya Disebut-Sebut Bakal KM

KUCHING: Satok yang terkenal dengan Pasar Minggunya adalah sebuah kawasan yang sunyi meskipun terletak berhampiran bandar raya sibuk.

Namun, mutakhir ini, kawasan itu kecoh apabila cakap-cakap yang mengatakan bahawa Ahli Dewan Undangan (ADUN) Satok, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg merupakan salah seorang calon yang diuar-uarkan bakal mengambil alih kerusi Ketua Menteri.

Kalangan pengundi yang rata-ratanya dari golongan Melayu berpendapatan sederhana berasa teruja dengan khabar angin itu dan ingin melihat anak jati Satok menjadi pengganti Ketua Menteri.

Abang Johari merupakan Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar dan sudah berkhidmat sebagai ADUN Satok selama lima penggal.

Di kedai kopi dan warung, pengundi lebih gemar berbicara mengenai kemungkinan Abang Johari menjadi Ketua Menteri baru berbanding pilihan raya akan datang.

Walaupun pilihan raya negeri amat ditunggu-tunggu semua, orang ramai ternyata lebih minat berbincang mengenai 'isu' Abang Johari.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) dijangka mencalonkan seorang peguam Ahmad Nazib Johari, 35, menentang Abang Johari.

Pada pilihan raya negeri 2006, Abang Johari menewaskan calon PKR, Mohamad Jolhi dengan majoriti 2, 798 undi.

Khabar angin yang mengatakan Abang Johari antara calon yang dikaitkan untuk mengganti Tan Sri Abdul Taib Mahmud turut disambut baik penduduk lama Kampung Bintangor di Satok, Jamel Mustapha.

"Siapa yang tidak gembira apabila wakil rakyat menjadi Ketua Menteri? Saya gembira. Jika beliau menjadi Ketua Menteri, ia saat membanggakan orang Melayu di Sarawak," kata bekas pesara Polis Marin itu.

Jamel yang sudah menetap di Satok lebih 40 tahun berkata, dia amat menyenangi usaha Barisan Nasional (BN) dan Abang Johari untuk membangunkan kawasan tersebut.

"Bila waktu pilihan raya, baru pembangkang nampak. Sidaknya nyuruh kamek nukar 'baju baru'. Tapi belum tentu 'baju baru' nyaman. (Kelibat pembangkang hanya akan kelihatan menjelang pilihan raya. Mereka menyuruh kami bertukar parti. Namun, belum pasti parti baru itu menyenangkan.)

"Oleh itu, kami tetap mengundi BN. Kami yakin dengan mereka dan Abang Jo berkhidmat kepada kami dengan baik," katanya.

Sementara itu, Salim Zaini berkata walaupun ada segelintir pengundi di Sarawak menyokong pembangkang, situasi akan berubah apabila menjelang hari pengundian.

"Mulut jak cakap lain tapi tangan pangkah lain. (Di mulut mereka menyokong pembangkang tetapi tangan akan memangkah calon BN.)

"Kami ada mendengar cakap-cakap mengenai kemungkinan Abang Jo untuk menjadi Ketua Menteri baru.

"Walaupun ia betul pasti lagi, kami gembira jika ia menjadi kenyataan. Kami yakin dia boleh memimpin dengan baik memandangkan dia ahli politik lama. Kami turut menghormati bapanya (bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak, Tun Abang Openg Abang Sapiee)," jelasnya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain