Guna teka-teki gajah mati, Dr Sakinah 'sekolahkan' grup acah-acah pandai keluar fatwa, lawan kata mufti - “Kenapa bila vaksin, sibuk hentam seakan-akan haram?”

Dr Sakinah merupakan salah seorang pengamal perubatan yang lantang membuat teguran khususnya terhadap golongan anti vaksin.

APABILA ada golongan yang 'bukan ahli' memberi pandangan mengenai isu berat, pastinya ia sangat membimbangkan kerana dikhuatiri akan mempengaruhi masyarakat dengan fakta yang tidak tepat.

Namun apa yang lebih membimbangkan apabila 'dakyah' disebarkan begitu pantas dengan adanya pelbagai platform media sosial pada masa kini.

Itulah yang menjadi kebimbangan seorang doktor apabila wujud golongan yang pandai-pandai memberikan pandangan mengenai isu kesihatan yang dalam masa sama mengaitkan soal hukum agama bagi menegakkan dakyah mereka.

ARTIKEL BERKAITAN: “Apa yang dia nak gembira?” - Doktor geram... boleh pula puak antivaksin kongsi kegembiraan selepas letak pesakit di ambang maut

ARTIKEL BERKAITAN: “Cukuplah, cukup!” - Dr Amalina minta ambil tindakan terhadap FB kumpulan anti-vaksin, ada dakwa pernah kena 'block' selepas tegur

Lantang menyuarakan pandangannya di Facebook, Dr Sakinah Sulong menerusi perkongsian terbaharunya di laman sosial menegur golongan acah-acah arif soal hukum agama namun sibuk mengeluarkan fatwa sendiri mengenai vaksin dan proses Newater di Singapura.

"Sesetengah vaksin dikatakan menggunakan sel berunsur najis dalam proses pembikinannya tetapi hasil akhirnya sudah dikira suci berdasarkan prinsip Istihalah.

"Begitu juga air newater yang berasal dari air yang kotor telah diproses dan dirawat sehinggakan hilang sifat asalnya dan dihukumkan harus untuk diminum

"Dua-dua (vaksin dan newater) dihukumkan harus oleh mufti baik dari Singapura mahupun dari Malaysia," tulisnya pada perkongsian tersebut.Tangkap layar (screenshot) komen seorang netizen yang mengundang perhatian Dr Sakinah untuk tampil membuat teguran.

Teknologi pemuliharaan air atau newater merupakan proses rawatan semula air yang diamalkan di negara Singapura akibat bekalan air yang terhad.

Newater adalah air sisa kumbahan yang telah dirawat yang dihasilkan untuk tujuan sebagai air minuman seperti di Singapura.

Bagaimanapun, golongan yang bukan ahli ini pandai-pandai mengeluarkan hukum mengenai kedua-dua isu berkenaan hanya berlandaskan logik sendiri.

Bagi memberikan penerangan yang lebih jelas, Dr Sakinah turut menampilkan satu analogi agar supaya masyarakat dapat menghadam isu berkenaan.Pandangan mufti mengenai pengambilan suntikan vaksin bagi mencegah penyakit adalah harus kerana selari dengan kaedah pencegahan yang dianjurkan Islam.

"Satu hari dulu, mak saya pernah bagi teka-teki, ada seekor gajah mati di hulu sungai. Bangkainya terdampar di tengah-tengah aliran sungai.

"Datanglah seorang nak ambik wuduk, tak sampai 100 meter dari bangkai tersebut, ke hilir sungai. Sahkah wuduk tersebut?

"Dikira logik, ini bangkai gajah. Macam dah tak bersih air sungai tu, apatah lagi kekal sebagai air mutlak.

"Tapi dari segi hukum, seandainya air tu mengalir dan tidak nampak sifat najisnya, ia sudah boleh dianggap sebagai air mutlak. Jadi wuduk tersebut tetap sah," tulisnya.

Justeru tegas doktor ini, isu-isu membabitkan hukum halal dan haram sewajarnya dirujuk kepada golongan yang memang ahli dan layak untuk memberikan pandangan.Newater adalah air sisa kumbahan yang telah dirawat yang dihasilkan untuk tujuan sebagai air minuman seperti di Singapura.

"Kenapa bila vaksin, sibuk dihentam seakan-akan ia barang haram tetapi bila soal air yang jadi bahan minuman harian, pandai pula ia didiamkan. Dua-dua sama hukumnya.

"Inilah menunjukkan kebaikan dalam fiqh Islam.

Ada penjelasannya dan hukumnya yang hanya orang lebih alim lebih tahu. Bukan level kita orang awam.

"Belajarlah mendengar dari yang ahli. Jangan sebar fitnah atau persepsi sesedap rasa ikut logik sendiri," tulisnya lagi.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

vaksin, Newater, mufti, Dr Sakinah Sulong

Artikel Berkaitan

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain