suria

Makmal inovasi... teras utama UMK ke arah melahirkan generasi usahawan berkualiti, relevan untuk masa depan

Universiti Malaysia Kelantan (UMK) merupakan hab pendidikan keusahawanan terkemuka yang melahirkan generasi peneraju perniagaan akan datang.

TERLETAK enam kilometer dari bandar Kota Bharu, dan hanya lima minit dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, sebuah 'lembah ilmu' berdiri megah menghimpunkan anak muda dari seluruh negara, berkolaborasi dan berinovasi mencari solusi kepada masalah 'real-world'.

Tidak lain dan tidak bukan, ia adalah lokasi di mana terbinanya Universiti Malaysia Kelantan (UMK), sebuah universiti keusahawanan terulung di Malaysia.

Cukup membanggakan apabila Institusi Pengajian Tinggi (IPT) ini mempunyai seramai 1,551 usahawan pelajar yang aktif dan dan 845 syarikat pelajar berdaftar, setakat Jun 2021.

Berdasarkan kajian pengesanan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), UMK melahirkan 13 peratus dan 14.8 peratus usahawan graduan, iaitu peratusan tertinggi di Malaysia berbanding purata 4.6 peratus, dengan kadar siswazah bekerja lebih 90 peratus yang dicatatkan, masing-masing pada 2019 dan 2020.

Naib Canselor UMK, Prof Datuk Dr Noor Azizi Ismail berkata, kini jenama UMK semakin dikenali sebagai hab pendidikan keusahawanan terkemuka.

Jelasnya, UMK baru-baru ini dilantik untuk menerajui usaha kolaborasi negara untuk membangunkan Panduan Pendidikan Keusahawanan Bersepadu Institusi Pendidikan Tinggi (EIE), yang dirasmikan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad.

Dalam ucapan perasmiannya, Noraini berkata, EIE menekankan kepada enam fokus utama pembangunan kurikulum program keusahawanan iaitu asas pengetahuan dalam keusahawanan, pengetahuan dalam keusahawanan lanjutan dan juga bidang perniagaan.

Selain itu, ia turut menumpukan aktiviti tambahan kurikulum keusahawanan, kemahiran pembangunan manusia dan pelatih keusahawanan.

"EIE berteraskan kepada semangat pentingnya saling hubung antara kurikulum dengan dunia perniagaan sebenar dan pembelajaran berasaskan masalah serta pengalaman.

"EIE turut menekankan kepentingan kurikulum yang berasaskan teknologi serta keperluan untuk memantapkan hubungan IPT, industri dan komuniti dalam menyokong kejayaan agenda keusahawanan di IPT," kata Dr Noor Azizi.

UMK KPT 3

Prof Datuk Dr Noor Azizi Ismail.

Dr Noor Azizi berkata, kunci kepada pencapaian UMK adalah pemikiran strategik dan pelaksanaan yang teliti.

"UMK dirancang sebagai persekitaran yang mampu memberi inspirasi dan hab inovasi di mana pelajar dan pensyarah berkolaborasi untuk mencipta nilai dan berinovasi.

"Kampus Kota UMK terletak di kawasan perniagaan yang maju dan dinamik, selain menempatkan perusahaan daripada pelbagai bentuk serta saiz seperti kedai runcit, restoran, syarikat pembuatan dan penyedia pengangkutan," katanya.

Menurut beliau, pelajar menguruskan medan selera dan restoran di sepanjang jalan, dari pintu masuk kampus universiti sehingga ke kawasan pengajian.

"Walaupun aktiviti perniagaan fizikal mereka perlahan akibat pandemik, perniagaan dalam talian mereka semakin menjadi perhatian.

"Statistik terkini menunjukkan bahawa semakin ramai pelajar terlibat dalam aktiviti ekonomi gig dan dalam talian," ujar beliau.

Dr Noor Azizi berkata, struktur dan ekosistem UMK di dalam kampus yang berorientasikan inovasi dan ekosistem untuk memberikan pendidikan keusahawanan adalah jelas kelihatan.

"Selain sembilan fakulti akademik dan empat pusat yang mengkhususkan keusahawanan, tunjang Institut Keusahawanan UMK (UMKEI) menyelaraskan tiga unit penting, iaitu Pusat Pembangunan dan Pendidikan Keusahawanan (CEED), Institut Perusahaan Kecil dan Sederhana (ISME) dan Pusat Penyelidikan dan Inovasi Keusahawanan (GERIC).

"Ia menumpukan pendidikan keusahawanan, peningkatan kemahiran (upskilling) dan memperkasa kemahiran sedia ada (reskilling) PKS serta inovasi," katanya.

Beliau berkata, seiring dengan usaha memacu global ke arah ekonomi digital dan melengkapkan fakulti dan pelajar untuk masa depan, UMK menubuhkan Institute for Artificial Intelligence and Big Data (AIBIG) yang memfokuskan penyelidikan dan kerjasama industri dalam ilmu dan kemahiran IR 4.0.

"AIBIG bekerjasama rapat dengan Jabatan Sains Data, yang menawarkan Sarjana Muda Teknologi Maklumat.

"Di kampus Bachok, Pusat Akselerator Keusahawanan Kreatif (CEAC) secara aktif memupuk pelajar untuk terlibat dalam aktiviti ekonomi gig yang berteraskan nilai.

"UMK juga telah melabur dalam usaha untuk memastikan bekalan makanan mencukupi dan kelestarian pertanian, serta usaha inovasi melalui projek Jeli Food Farm Valley (JFFV) dan Kompleks Inkubator Keusahawanan dan Inovasi (IEIC) di Kampus Jeli," katanya sambil menambah kampus tersebut terletak kira-kira dua jam perjalanan dari Kota Bharu.

Memacu keusahawanan inovasi

Dr Noor Azizi berkata, walaupun UMK telah berjaya memupuk budaya dan tingkah laku keusahawanan dalam kalangan pelajarnya, namun langkah seterusnya adalah menerapkan keusahawanan yang berteraskan inovasi.

"Dalam landskap perniagaan yang tidak stabil dan tidak menentu akibat kekangan pandemik, usahawan muda perlu tangkas dan kreatif.

"Mereka seharusnya berfikir secara holistik, perlu memanfaatkan dan mengintegrasikan teknologi baru untuk memberi nilai kuantum dan skala penyelesaian yang bernilai tinggi," katanya.

UMK KPT 2

Datuk Seri Dr Noraini Ahmad (hadapan, tengah) pada majlis pelancaran Pelan Tindakan Keusahawanan 2021-2025 dan Panduan Pendidikan Keusahawanan Bersepadu Institusi Pendidikan Tinggi (EIE), pada Februari 2021.

Bagi tujuan itu, beliau berkata, UMK baru-baru ini menubuhkan Ignite Venture Innovation Lab (Makmal Inovasi Ignite Venture), sebuah makmal berteraskan permulaan teknologi dan pusat akselerasi yang pertama seumpamanya di Malaysia.

"Di sini, Ignite Lab bersama AIBIG bekerjasama dengan beberapa usahawan teknologi dari seluruh dunia untuk melatih pelajar dan fakulti mengenai bagaimana memanfaatkan teknologi baru seperti AI, VR, Blockchain, IoT, Cloud Computing dan Analisis Data Besar untuk berinovasi dan menyelesaikan masalah 'real-world'," kata beliau.

"Lab tersebut menggunakan Microsoft Certified 21st Century Learning Design (21CLD) untuk kemudahan para pelajar dengan kemahiran IR 4.0, seperti penyelesaian masalah ‘real-world’, kreativiti dan inovasi, kerjasama serta tanggungjawab bersama, pemikiran kritikal, kemahiran berkomunikasi dan aplikasi alat digital yang bertanggungjawab untuk pembelajaran dan kehidupan," kata Dr Noor Azizi.

Aspirasi makmal itu sejajar dengan matlamat pembangunan utama Malaysia, seperti yang termaktub dalam:

• Rancangan Malaysia Ke-12 (memanfaatkan Revolusi Industri ke-4),

• Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (melonjakkan pertumbuhan ekonomi negara)

• Merangka Pendidikan Tinggi 4.0 (menyesuaikan dengan perubahan permintaan 4IR),

• Dasar Keusahawanan Nasional 2030 (pertumbuhan ekonomi melalui perusahaan berteraskan inovasi), dan

• Pelan Pembangunan Ekonomi Digital Malaysia dan Dasar 4IR Negara yang baru dilancarkan yang menyasarkan Malaysia sebagai Negara Inovasi menjelang 2030

Dr Noor Azizi berkata, visi UMK Ignite Venture Lab juga selaras dengan Festival of Ideas yang baru dilancarkan, iaitu inisiatif KPT untuk merangsang kreativiti dan inovasi dalam komuniti akademik.

Tambah beliau, festival tersebut bertujuan untuk menerapkan idea-idea sebagaimana yang diperkatakan oleh Menteri KPT iaitu menangani cabaran yang dihadapi oleh negara ini.

Aktiviti, impak dan perkongsian

Dr Noor Azizi berkata, dalam tempoh lima tahun akan datang, matlamat Ignite Venture Lab adalah membangunkan beberapa syarikat berteknologi tinggi.

Jelasnya, lebih 10,000 pelajar UMK akan mengikuti aktiviti pembangunan kapasiti inovasi makmal tersebut dalam tempoh sama.

Beliau menambah, kemahiran itu akan membolehkan mereka menguruskan perniagaan sendiri yang menguntungkan atau terlibat dalam pekerjaan berpendapatan tinggi dan tambah nilai yang membentuk ekonomi inovasi

"Sejak hampir tiga bulan ia ditubuhkan, Lab tersebut melatih lebih 150 pelajar mengenai New Technology Venture Creation. Seramai 120 pelajar (atau 27 pasukan) melayakkan diri ke pentas Idea Camp di Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia atau MAGIC University Startup Challenge (USC).

"Melalui bimbingan Lab, lima pasukan ini (terdiri daripada 30 pelajar) berjaya ke peringkat separuh akhir Program USC dan kini dibimbing untuk memenangi pertandingan itu.

"Dengan mempamerkan kepercayaan dan keyakinan mereka terhadap visi Lab, beberapa organisasi tempatan dan antarabangsa telah bersetuju untuk bekerjasama dan menyokong Lab.

"Ini termasuk MAGIC, Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), InnoThink Advisory (Malaysia), Microsoft, The Garage di Northwestern University (Chicago, Amerika Syarikat/AS), Clay Christensen Institute (Boston, AS), EnCube Labs (India), dan Ventures Platform (Nigeria)," kata Dr Noor Azizi.

Keusahawanan inovatif cemerlang

Dr Noor Azizi berkata, Malaysia selepas 2020 menjangkakan untuk menjadi pusat inovasi dan ekonomi berteraskan pengetahuan

Jelas beliau, ia amat penting untuk melahirkan generasi usahawan dan pemimpin perniagaan masa depan yang relevan serta berperanan untuk mencipta pekerjaan berkualiti di rumah dan mendorong negara berdaya saing dan mencapai status berpendapatan tinggi.

"Intipati daripada usaha mencapai matlamat ini adalah pendidikan keusahawanan berkualiti, yang disampaikan melalui model pendidikan keusahawanan baru yang berkesan dan mudah, tidak formal, dan memfokuskan kepada menyelesaikan masalah 'real-world' dengan menggunakan teknologi digital.

"Inilah yang diperjuangkan UMK melalui Ignite Venture Innovation Lab yang baru," kata Dr Noor Azizi.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Lain