suria

Keputusan tangguh Sidang Khas Dewan Rakyat dibuat mengikut data sains dan kesihatan - TPM

Kata Ismail Sabri, keputusan itu bukan kerana politik tetapi berdasarkan data sains dan kesihatan.

KEPUTUSAN untuk menangguhkan Sidang Khas Dewan Rakyat pada Isnin ini dibuat berdasarkan data sains dan kesihatan, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, keputusan itu bukan kerana politik tetapi berdasarkan data sains dan kesihatan.

ARTIKEL BERKAITAN: Mesyuarat Khas Parlimen ditangguhkan lagi hingga ke Isnin depan

Terdahulu dalam notis kepada Ahli Parlimen yang dikeluarkan Sabtu, setiausaha Dewan Rakyat, Nizam Mydin Bacha Mydin berkata bahawa Speaker Datuk Azhar Azizan Harun diberitahu oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai penangguhan sidang khas itu yang dibuat atas nasihat Kesihatan Ketua Pengarah Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

"Ia akan ditunda ke tarikh yang akan ditentukan kemudian. Ini diputuskan oleh Perdana Menteri berdasarkan Peraturan Tetap 11 (3).

"Penangguhan ini seiring dengan usul Ketua Pengarah Kesihatan dan penilaian penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan yang mana setelah penularan jangkitan Covid-19 terbaharu, kementerian berpendapat bahawa Parlimen adalah kawasan berisiko penyebaran Covid-19.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

"Oleh itu, saya telah diarahkan oleh Timbalan Speaker Datuk Mohd Rashid Hasnon untuk menyampaikan notis ini kepada semua ahli Parlimen bahawa Dewan Rakyat tidak akan bersidang pada 2 Ogos," kata Nizam Mydin.

Dr Noor Hisham berkata, 11 kes positif Covid-19 dikesan di Parlimen ketika persidangan sedang berlangsung dengan 10 kes positif dikesan melalui RTK-Ag menggunakan air liur sementara yang lain diuji melalui pemeriksaan RT-PCR. - The Star.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Lain