Pantau Tahap Kesihatan Semasa Musim El Nino, Jerebu - Semasa | mStar

Pantau Tahap Kesihatan Semasa Musim El Nino, Jerebu

Nelayan Kuantan tetap turun menangkap ikan demi sesuap nasi walaupun dalam keadaan jerebu menyelubungi ruang udara.

KUALA LUMPUR: Orang ramai hendaklah sentiasa memantau tahap kesihatan mereka berikutan jerebu rentas sempadan dari Sumatera dan Kalimantan, Indonesia yang melanda negara pada masa ini, yang dijangka bertambah buruk akibat cuaca kering ekoran fenomena El Nino.

Pengarah Kanan Institut Penyelidikan Kelestarian Persekitaran Prof Dr Abdull Rahim Mohd Yusoff berkata walaupun fenomena El Nino berada di peringkat sederhana, ia diramal berlanjutan sehingga Mac depan dan boleh memberi kesan kepada kesihatan manusia.

"Fenomena El Nino menyebabkan cuaca kering tidak dapat memulihkan situasi jerebu yang wujud ekoran terhadnya penurunan hujan. Ini menyumbang kepada pelbagai masalah kesihatan berkaitan udara yang tercemar dan mudah masuk ke dalam saluran pernafasan kita," katanya kepada Bernama.

Abdull Rahim berkata perubahan iklim sekeliling memberi kesan pada keseimbangan alam, menimbulkan gangguan ekosistem dan menjejaskan pengeluaran makanan dan boleh mengakibatkan gejala penyakit seperti demam denggi.

El Nino adalah fenomena pemanasan suhu permukaan laut yang berlaku dalam tempoh enam bulan berturut-turut setiap dua hingga empat tahun di timur Lautan Pasifik, menyebabkan rantaian perubahan iklim berlaku di seluruh dunia dan antara kesannya ialah hujan lebat di sesetengah kawasan sementara di kawasan lain, berlaku kemarau berpanjangan.

Abdull Rahim berkata situasi jerebu diramal berterusan sehingga Disember berikutan pengaruh fenonema El Nino iaitu cuaca kering dan tiada hujan di kawasan punca kebakaran di Sumatera dan Kalimantan, Indonesia, menyukarkan proses pemulihan.

Beliau berkata buat masa ini tiada hujan turun di negara jiran terutamanya di tempat titik panas dan kawasan kebakaran.

"Walaupun hujan turun dan kita melakukan pembenihan awan di sini, asap jerebu masih ada kerana angin menolaknya ke sini," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Datuk Che Gayah Ismail berkata keadaan jerebu memang diramalkan semakin pulih kerana taufan Dujuan yang telah lenyap di China Selasa lalu, namun perubahan angin di Sumatera dan Kalimantan yang sepatutnya ke Indonesia telah berpatah balik menyebabkan Malaysia terus mendapat jerebu.

Bagaimanapun, katanya pihaknya menjangkakan keadaan itu mungkin sedikit baik apabila terdapat angin monsun dari arah timur laut yang dapat membuatkan cuaca menjadi lebih baik sekali gus membantu mengurangkan asap jerebu.

Che Gayah berkata monsun timur laut dijangka bermula pada minggu pertama atau kedua November dan akan berakhir pada minggu kedua Mac 2016. 

Pada tempoh itu sebanyak empat atau lima episod hujan lebat monsun akan berlaku dengan hujan lebat menyeluruh melebihi tiga hari.

"Hujan berepisod ini boleh mengakibatkan banjir dengan hujan lebat pertama dijangka berlaku pada minggu ketiga atau keempat November, namun keadaan itu tidak akan memungkinkan banjir peringkat ekstrem seperti tahun lalu," katanya.-- Bernama

Artikel Sebelum

Masih Ada Kawasan IPU Sangat Tak Sihat

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain