Kaji Selidik Dapati Pemandu Malaysia Tak Gembira

PETALING JAYA: Pemandu di kalangan rakyat negara ini dikenal pasti antara yang paling tidak gembira di dunia iaitu pada kedudukan ke-27 daripada 32 negara yang tersenarai dalam kaji selidik aplikasi navigasi dan trafik Waze.

Situasi ini berlaku walaupun negara mempunyai antara jalan raya terbaik di dunia.

Ia tercatat dalam Indeks Kepuasan Pemandu Global (GDSI) yang diterbitkan pada 29 September lalu  di mana Waze menilai pengalaman pemandu membabitkan 50 juta pengguna daripada 32 negara dan 167 kawasan metro.

Kedudukan negara berkenaan disenaraikan berasaskan markah antara 10 untuk kepuasan dan paling rendah untuk sedih.

Berdasarkan kaji selidik itu, Belgium menduduki tangga teratas dengan 8.2 markah, manakala Indonesia ditempat tercorot iaitu 2.0 markah.

Bagi Malaysia pula, dengan adanya sistem jalan raya yang baik, kedudukannya sama seperti di Britain iaitu 7.4 markah bagi indeks jalan berkualiti dan menempatkan mereka pada tahap ke sembilan.

Kedudukan Malaysia bagaimanapun lebih baik berbanding Indonesia (7.3), Amerika Syarikat (7.2) dan 7.1 bagi Perancis.

Kaji selidik itu juga menunjukkan Malaysia kekurangan tempat meletak kereta serta akses untuk stesen petrol yang mendapat markah serendah 1.4, sekali gus meletakkan negara ini ditangga ke-27.

Filipina mendahului carta bagi kategori ini dengan markah penuh, manakala Indonesia sekali lagi ditempat paling rendah iaitu 1.0 markah.

Malaysia dengan 7.1 markah untuk pemanduan selamat dan meletakkan negara ini pada kedudukan ke-23.

Selain itu, Malaysia juga ditahap ke-14 dengan 6.6 markah untuk indeks sosio ekonomic yang mengambil kira akses untuk memiliki kereta dan impak kepada harga minyak.

Bagaimanapun, Malaysia tidak tersenarai dalam indeks trafik Waze di mana Filipina mendapat markah terendah 0.4, manakala Belanda tertinggi iaitu 8.1.

Keseluruhannya, Malaysia ditempat ke-17 dengan 5.1 markah bagi indeks kepuasan Waze selepas mengambil kira purata markah semua enam kategori.Malaysia, Waze, pemandu

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain