Tiada Kenaikan Tol Bagi 14 Lebuhraya - Semasa | mStar

Tiada Kenaikan Tol Bagi 14 Lebuhraya

Fadillah Yusof.
Fadillah Yusof.

KUALA LUMPUR: Sebanyak 14 lebuhraya, yang sepatutnya menaikkan kadar tol pada tahun ini, tidak akan berbuat demikian berikutan keputusan kerajaan bagi tiada kenaikan tol pada tahun ini, kata Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof.

Berikutan keputusan tiada kenaikan tol itu, syarikat konsesi layak mendapat pampasan kira-kira 400 juta, katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Beliau berkata, kementerian akan membuat kajian menyeluruh berhubung konsesi tol sedia ada dalam konteks jangka panjang, dengan mengkaji terma yang boleh dipersetujui bersama dengan pihak konsesi berkaitan kutipan tol.

"Kementerian akan memperincikan beberapa opsyen seperti penstrukturan semula kadar tol dengan kos operasi, kos penyelenggaraan, jumlah trafik, keuntungan atau kerugian syarikat serta kemudahan yang disediakan bagi keselesaan dan keselamatan pengguna lebuh raya," katanya.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Khamis mengumumkan tiada kenaikan tol untuk tahun ini dan kerajaan perlu menyediakan RM400 juta sebagai bayaran pampasan kepada syarikat konsesi yang terlibat.

Fadillah berkata, kementerian juga akan mengadakan perjumpaan dengan syarikat konsesi untuk berbincang lebih lanjut berhubung penemuan dan cadangan Jawatankuasa Khas Kabinet yang dipengerusikan Muhyiddin mengenai isu tol.

Beliau berkata, kementerian turut akan mengadakan rundingan bersama dengan Unit Kerjasama Awam Swasta, Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Kewangan, Jabatan Peguam Negara, Lembaga Lebuhraya Malaysia dan syarikat konsesi.

Katanya, rundingan itu bagi mencari kaedah penyelesaian jangka pendek, sederhana dan jangka panjang berkait dengan lebuh raya sekali gus memberi pakej 'menang-menang' kepada semua pihak iaitu kerajaan, rakyat, syarikat, pelabur serta pemberi pinjaman.

14 lebuhraya yang tiada kenaikan tol:

1. Lebuhraya Bertingkat Ampang Kuala Lumpur (Akleh).

2. Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint).

3. Lebuhraya Baru Pantai (NPE).

4. Lebuhraya Storm Water Management and Road Tunnel (Smart).

5. Lebuhraya Penyuraian Trafik Lingkaran Kajang (Silk).

6. Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP).

7. Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas).

8. Lebuhraya Senai-Desaru (SDE).

9. Lebuhraya Shah Alam-Kuang (GCE).

10. Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE).

11. Lebuhraya Sungai Besi (Besraya).

12. Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth (BORR).

13. Lebuh Kuala Lumpur-Putrajaya (MEX).

14. Lebuhraya Duta Ulu Kelang (Duke).

- BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain