Permohonan Cerai Nurul Izzah: Bolehkah Seseorang Tokoh Memilih Publisiti?

Nurul Izzah bersama suaminya.
Nurul Izzah bersama suaminya.

PETALING JAYA: "Berita tetap berita. Dan jika itu bererti melaporkan mengenai permohonan cerai salah seorang tokoh yang 'manis' di kalangan masyarakat, laporkan sahaja."

Itulah logik yang dinyatakan dalam 'posting' Facebook Editor The Establishment Post, Vanitha Nadaraj, sebuah portal di Singapura apabila memperincikan mengapa beliau tidak dapat menerima hujah-hujah terhadap Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar untuk tidak diganggu dan tidak mahu privasi beliau diceroboh.

Artikel asal Vanitha dalam penerbitan dalam talian yang bertajuk 'Berita Nurul Izzah Dan Dakwaan Perceraian Timbul Kekecohan', menekankan bagaimana orang ramai terkejut dengan berita melibatkan naib presiden PKR yang 'muda, cantik, pintar, berkarisma dan mempunyai ciri perdana menteri" yang memfailkan perceraian daripada suaminya, Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim.

Apabila berkongsi pendapat dan pemikirannya sendiri pada rangkaian media sosial, Vanitha berkata sentimen awam mungkin berbeza "jika Nurul mempunyai muka seperti 'bahagian belakang bas, bersikap 'bossy', ahli politik bermulut jahat yang sentiasa keluar dengan kenyataan bodoh."

Beliau juga mempersoalkan jumlah privasi yang perlu dan layak diberikan kepada ahli Parlimen Lembah Pantai itu.

"Tetapi isu ini melampaui perdebatan privasi. Ia adalah mengenai seorang ahli politik muda yang perlu belajar untuk menangani masalah peribadi pada ketika beliau menjadi perhatian. Itulah yang perdana menteri dan presiden lakukan.

"Dan ini adalah bagaimana isu ini perlu dilihat - ia satu peluang untuk Nurul mempersiapkan dirinya dalam situasi di mana beliau perlu bersikap tegas dan terus berdepan dengan publisiti negatif yang boleh menjejaskan populariti beliau. Itulah yang akan menjadikan seseorang itu negarawan yang baik," jelas Vanitha.

Beliau menambah, semua orang mahukan seorang pemimpin yang boleh bertahan daripada sebarang masalah dan membawa negara supaya terus mekar dan berkembang, bukan orang yang perlu bersifat manja dan dalam masa yang sama adalah tidak adil mahukan orang ramai tidak memperkatakan tentangnya. "Kita juga selama ini yang menyokong kebebasan bersuara."

Walaupun begitu, Vanitha mengetahui bahawa ibu kepada dua itu mempunyai banyak penyokong dan ramai yang inginkan yang terbaik untuk beliau, dan mengingatkan bahawa "berselindung tidak akan membuahkan sebarang hasil - sama ada untuk seorang individu atau negara."

"Manusia perlu untuk menghadapi cabaran dan belajar untuk mengatasinya. Itulah bagaimana caranya untuk kita semua berkembang," katanya.

Nurul Izzah, 33, telah memfailkan permohonan perceraian di Mahkamah Syariah di Jalan Duta.

Beliau menuntut cerai daripada suaminya berusia 35 tahun, Raja Ahmad Shahrir Iskandar dalam permohonan yang difailkan pada bulan Disember.

Mahkamah Syariah di sini mengesahkan bahawa Nurul Izzah , yang merupakan anak perempuan sulung Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, memfailkan perceraian di bawah Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984.

Kes itu, bilangan 14001-055-0023-2014, pertama kali disebut di hadapan Hakim Syarie Ab Malek Awang pada Selasa dan tarikh perbicaraan akan datang ditetapkan pada 18 Februari .

Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa keluarga pasangan itu telah memujuk mereka untuk berdamai.

Permohonan itu dijangka akan ditarik balik tidak lama lagi, menurut sumber yang rapat dengan keluarga.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain