Kes Alvin & Vivian: Peguam Dakwa Maksud 'Bak Kut Teh' Tidak Hina Islam - Semasa | mStar

Kes Alvin & Vivian: Peguam Dakwa Maksud 'Bak Kut Teh' Tidak Hina Islam

Gambar fail Alvin Tan (kanan) dan Vivian Lee
Gambar fail Alvin Tan (kanan) dan Vivian Lee

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis menetapkan 14 November depan untuk keputusan kes berhubung pembatalan pertuduhan yang dihadapi pasangan kontroversi Alvin Tan dan Vivian Lee yang didakwa mempersenda umat Islam dan Ramadan.

Hakim Kamardin Hashim menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan peguam Chong Joo Tian yang mewakili pasangan itu dan Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Pada 21 Ogos lepas, Alvin atau nama penuhnya Tan Jye Yee, 25, dan Vivian atau Lee May Ling, 24, selaku pemohon, memfailkan permohonan untuk membatalkan pertuduhan yang dihadapi mereka mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan.

Mereka memohon perintah deklarasi bahawa Seksyen 298A Kanun Keseksaan tidak konsisten dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan serta tidak boleh dikuatkuasakan terhadap mereka, dengan alasan sekiranya pertuduhan itu sah di sisi undang-undang, ia hanya terpakai terhadap orang Islam.

Mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan, Tan dan Lee didakwa memuat naik di laman Facebook mereka satu kandungan gambar dan komen yang bertajuk 'Selamat Berbuka Puasa (dengan Bak Kut Teh... wangi, enak, menyelerakan !!!)' yang mengandungi logo halal, berkemungkinan menyebabkan perasaan permusuhan atas alasan agama dalam kalangan penganut agama berlainan.

Terdahulu, Chong dalam hujahannya berkata dakwaan pihak pendakwaan ucapan dan perkataan di laman Facebook itu merupakan suatu perbuatan yang menghina Islam adalah tidak logik dan tidak berasas.

"Dakwaan sebegini hanya menunjukkan dengan jelas sikap dan pemikiran prejudis terhadap kaum lain di Malaysia, tidak berpengetahuan dan tidak yakin tentang agama sendiri serta suatu reaksi emosional yang tidak berasaskan kepada fakta," katanya.

Chong berhujah 'bak kut teh' bermaksud 'daging tulang teh' atau 'meat bone tea' dan penggunaan perkataan atau istilah itu tidak mendatangkan sebarang penghinaan kepada agama Islam.

Hujahnya, Seksyen 298A Kanun Keseksaan merupakan peruntukan undang-undang untuk mengawal, mengurus dan memastikan kelancaran pengamalan agama Islam bagi mengelak sebarang perbalahan dan permusuhan dalam kalangan orang beragama Islam, dan seksyen itu bukan satu perundangan untuk mengawal ketenteraman awam.

Sementara itu, Wan Shaharuddin dalam hujahannya berkata perbuatan pemohon yang menjemput umat Islam menikmati 'bak kut teh' ketika berbuka puasa dalam bulan Ramadan merupakan penghinaan dan menimbulkan perasaan benci, kemarahan dan perpecahan antara kaum Melayu dan Cina serta menggugat keharmonian masyarakat majmuk dan ketenteraman awam.

Beliau berhujah alasan pihak pemohon agar pertuduhan Seksyen 298A Kanun Keseksaan dibatalkan kerana mereka bukan Islam dan seksyen itu hanya terpakai secara eksklusif kepada orang beragama Islam, adalah tidak berasas.

Ini kerana ia telah diputuskan Parlimen ketika persidangan penggal pertama pada 10 Dis 1982 untuk menolak usul supaya seksyen itu dihadkan kepada orang beragama Islam sahaja.

Selain menghadapi tuduhan mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan, Tan dan Lee didakwa bersama-sama menerbitkan satu penerbitan menghasut di laman Facebook 'Alvin and Vivian-Alvivi' di pautan https://www.facebook.com/alvivi.swingers iaitu kandungan gambar dan komen yang sama, mengikut Akta Hasutan 1948.

Mereka juga didakwa mempamerkan gambar-gambar lucah di http://alviviswingers.tumblr.com/ antara 6 Julai dan 7 Julai lepas, antara 9 malam dan 2 pagi, mengikut Akta Penapisan Filem 2002. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain