Penubuhan Akademi Inovasi Wanita Buka Tirai Baharu Perjuangan Hawa - Shahrizat - Semasa | mStar

Penubuhan Akademi Inovasi Wanita Buka Tirai Baharu Perjuangan Hawa - Shahrizat

KUALA LUMPUR: Penubuhan Akademi Inovasi Wanita yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini merupakan pembuka tirai baharu dalam perjuangan wanita Malaysia.

Penasihat Pembangunan Keusahwanan dan Ikhtisas Wanita di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata penubuhan akademi itu merupakan satu pengiktirafan kepada wanita yang telah menyokong kerajaan ke arah merealisasikan hasrat Malaysia menjadi negara maju.

"Ini juga selaras dengan agenda transformasi negara ke arah mengukuhkan peranan wanita dalam arus perdana pembangunan khususnya dalam bidang kepimpinan dan keusahawanan," katanya dalam kenyataan di sini, Jumaat.

Ketika membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat hari ini, Najib berkata bagi meneruskan program pembangunan wanita dan institusi kekeluargaan, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat diperuntukkan sebanyak RM2.2 bilion bagi melaksanakan pelbagai program.

Antaranya penubuhan Akademi Inovasi Wanita di bawah naungan Institut Tadbiran Awam Negara (Intan), yang akan merangka program kepimpinan, keusahawanan dan inovasi untuk golongan wanita.

Sementara itu, Timbalan Presiden Majlis Kebangsaan Pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO) Datuk Ramani Gurusamy berkata pihak berkenaan perlu memastikan penubuhan akademi itu mempunyai dasar pelaksanaan berkesan supaya ia menepati objektif akademi dan memanfaatkan wanita.

Beliau berharap akademi itu kelak mampu melatih seramai mungkin wanita dalam bidang-bidang berkaitan dengan memberi manfaat paling maksimum.

Mengenai pelaksanaan pelbagai program bagi membantu wanita termasuk pesakit barah payudara, Ramani berkata ia pastinya antara berita gembira bagi NCWO kerana telah memperjuangkan perkara itu, sejak sekian lama.

"Kanser payudara adalah penyakit yang menjadi antara pembunuh utama golongan wanita di negara ini.

"Justeru, perhatian yang diberikan oleh Perdana Menteri dalam agenda pembangunan dan kesihatan wanita (dalam Bajet 2014) amatlah kami hargai," katanya. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Keputusan UPSR 2013 Diumum 14 November Ini

default image

Taufan Haiyan Landa Filipina

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?