Penubuhan Akademi Inovasi Wanita Buka Tirai Baharu Perjuangan Hawa - Shahrizat - Semasa | mStar

Penubuhan Akademi Inovasi Wanita Buka Tirai Baharu Perjuangan Hawa - Shahrizat

KUALA LUMPUR: Penubuhan Akademi Inovasi Wanita yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini merupakan pembuka tirai baharu dalam perjuangan wanita Malaysia.

Penasihat Pembangunan Keusahwanan dan Ikhtisas Wanita di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata penubuhan akademi itu merupakan satu pengiktirafan kepada wanita yang telah menyokong kerajaan ke arah merealisasikan hasrat Malaysia menjadi negara maju.

"Ini juga selaras dengan agenda transformasi negara ke arah mengukuhkan peranan wanita dalam arus perdana pembangunan khususnya dalam bidang kepimpinan dan keusahawanan," katanya dalam kenyataan di sini, Jumaat.

Ketika membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat hari ini, Najib berkata bagi meneruskan program pembangunan wanita dan institusi kekeluargaan, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat diperuntukkan sebanyak RM2.2 bilion bagi melaksanakan pelbagai program.

Antaranya penubuhan Akademi Inovasi Wanita di bawah naungan Institut Tadbiran Awam Negara (Intan), yang akan merangka program kepimpinan, keusahawanan dan inovasi untuk golongan wanita.

Sementara itu, Timbalan Presiden Majlis Kebangsaan Pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO) Datuk Ramani Gurusamy berkata pihak berkenaan perlu memastikan penubuhan akademi itu mempunyai dasar pelaksanaan berkesan supaya ia menepati objektif akademi dan memanfaatkan wanita.

Beliau berharap akademi itu kelak mampu melatih seramai mungkin wanita dalam bidang-bidang berkaitan dengan memberi manfaat paling maksimum.

Mengenai pelaksanaan pelbagai program bagi membantu wanita termasuk pesakit barah payudara, Ramani berkata ia pastinya antara berita gembira bagi NCWO kerana telah memperjuangkan perkara itu, sejak sekian lama.

"Kanser payudara adalah penyakit yang menjadi antara pembunuh utama golongan wanita di negara ini.

"Justeru, perhatian yang diberikan oleh Perdana Menteri dalam agenda pembangunan dan kesihatan wanita (dalam Bajet 2014) amatlah kami hargai," katanya. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel