Tukang Paip Fail Semakan Kehakiman Gagal Dapat Status Kewarganegaraan - Semasa | mStar

Tukang Paip Fail Semakan Kehakiman Gagal Dapat Status Kewarganegaraan

KUALA LUMPUR: Seorang tukang paip berusia 70 tahun memfailkan permohonan semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi atas kegagalan mendapatkan MyKad.

R. Kolandavaloo memfailkan permohonan itu melalui peguamnya M. Manoharan & Co Khamis.

Dalam permohonan itu, beliau menamakan Menteri Dalam Negeri, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Ketua Pengarah dan kerajaan sebagai responden.

Beliau memohon perintah certiorari untuk membatalkan keputusan ketua pengarah JPN bertarikh 9 September 2011 yang tidak memberinya kewarganegaraan.

Selain itu, beliau memohon perintah mandamus mengarahkan responden untuk mengeluarkan perakuan kewarganegaraan dan MyKad kepadanya.

Kolandavalan juga memohon satu pengisytiharan bahawa keputusan Ketua Pengarah adalah ultra vires dan tidak sah di bawah undang-undang.

Dalam surat yang diterima bertarikh 9 September 2011, JPN menyatakan bahawa permohonan kewarganegaraan di bawah artikel 16 Perlembagaan Persekutuan telah ditolak atas alasan pemohon tidak berkelakuan baik.

Beliau juga memohon bagi suatu perisytiharan bahawa beliau telah didaftarkan sebagai warganegara di bawah undang-undang Malaysia.

Kolandavalan mempunyai sijil kelahiran menyatakan dia dilahirkan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang.

Beliau telah berkahwin dengan warganegara Malaysia dan empat adik-beradiknya adalah warganegara Malaysia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan