KPDNKK Tidak Keluar Permit Bagi Peniaga Asing Sertai Karnival Di Malaysia - Semasa | mStar

KPDNKK Tidak Keluar Permit Bagi Peniaga Asing Sertai Karnival Di Malaysia

KUALA LUMPUR: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tidak mengeluarkan permit kepada syarikat pengurusan acara dan peniaga asing bagi menyertai mana-mana karnival atau pesta perdagangan di negara ini.

KPDNKK dalam kenyataan di sini, hari ini berkata proses pengeluaran permit berkenaan adalah tertakluk kepada keputusan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT)di lokasi sesuatu karnival atau pesta perdagangan itu diadakan.

"Sebagai contoh sekiranya lokasi karnival yang dipohon adalah di ibu negara, maka pertimbangan terhadap permohonan itu adalah di bawah kawal selia pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)," kata kenyataan itu.

Ia mengulas kenyataan Pertubuhan Peniaga Tekstil dan Barang-barang Am India Malaysia (MITA) pada Jumaat lepas yang meminta kementerian itu menghentikan pengeluaran permit kepada syarikat pengurusan acara tempatan untuk membawa masuk peniaga asing ke Malaysia.

Gesaan itu dibuat berikutan kebanjiran peniaga asing termasuk syarikat tekstil, kraftangan dan barang kemas asing yang menyertai pesta perdagangan India di Malaysia, seterusnya menjejaskan perniagaan usahawan India tempatan.

KPDNKK berkata untuk membendung perkara itu, ia berbincang dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Jabatan Imigresen dan DBKL bagi mengenal pasti agensi bertanggungjawab terhadap pengeluaran permit karnival terbabit.

Selain itu, sebuah jawatankuasa dianggotai KPDNKK, KPKT, Jabatan Imigresen dan DBKL juga dicadangkan mengambil tindakan sewajarnya berhubung isu itu dan isu-isu lain bagi menjaga kepentingan peniaga tempatan. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain