PM Arah Kabinet Kaji Pindaan Akta Keterangan 1950 - Semasa | mStar

PM Arah Kabinet Kaji Pindaan Akta Keterangan 1950

PETALING JAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melalui Twitter berkata beliau telah meminta Kabinet membincangkan kontroversi terhadap pindaan Akta Keterangan 1950 berikutan bantahan 'Hari Tanpa Internet' pada Selasa.

"Apa yang kita lakukan kita harus meletakkan kepentingan rakyat sebagai yang pertama," katanya dalam satu mesej Twitter pada Selasa.

Sementara itu, beberapa laman web popular menyatakan pandangan secara berbeza terhadap kempen menentang pindaan yang mencetuskan kontroversi itu.

Pop-up 'hitam' menyambut pelawat laman-laman web yang memberitahu Seksyen 114(a) Akta tersebut yang diwartakan baru-baru ini mengancam hak-hak mereka sebagai pengguna Internet.

Blogger seperti kolumnis The Star Marina Mahathir dan Niki Cheong juga mengambil bahagian dalam 'Hari Tanpa Internet', dengan tulisan "Stop 114A".

Portal berita Malaysiakini dan Free Malaysia Today serta Majlis Peguam juga meletakkan 'pop-up' ini di laman web mereka.

Beberapa perniagaan termasuk mobile88.my juga menggelapkan keseluruhan laman web mereka manakala terdapat pengguna internet mengubah gambar profil mereka di Twitter dan Facebook dengan butang "Stop 114A".

Sesetengah pihak, termasuk ahli politik Lim Kit Siang daripada DAP dan peguam Edmund Bon, membuat pendirian mereka dengan sepenuhnya tidak menggunakan talian internet.

Kempen ini mendapat sokongan daripada Timbalan Menteri Belia dan Sukan Senator Gan Ping Sieu yang memanggil supaya pindaan itu dikaji semula.

Gan berkata, undang-undang baru itu memberikan kesukaran kepada ejen-ejen yang tidak bersalah yang terperangkap dalam kes penyalahgunaan internet, seperti pencerobohan, kecurian identiti atau bahkan usikan di Twitter, serta penyedia perkhidmatan internet seperti kafe siber.

"Sebagai contoh, jika seorang individu yang tidak bertanggungjawab datang ke halaman Facebook saya dan memberikan mesej fitnah atau kata-kata benci, adakah saya akan bertanggungjawab walaupun komen-komen itu bukan berasal daripada saya?" kata naib presiden MCA.

Hari Tanpa Internet diselaraskan oleh Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ)

Ketika dihubungi, pegawai eksekutif CIJ Masjaliza Hamzah berkata sambutan itu adalah lebih baik daripada yang dijangkakan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

PM Ditemubual Dua Stesen Televisyen Arab

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel