suria

Pengarang

TASHNY SUKUMARAN

TASHNY SUKUMARAN

Kumbang Mungkin Jejaskan Sektor Minyak Sawit

KUALA LUMPUR: Satu spesis kumbang yang dibawa masuk secara haram melalui sempadan Malaysia-Thailand merosakkan pokok-pokok sawit di negara ini.

Ah long Simbah Cat, Bakar Pintu Rumah

KUALA LUMPUR: Peminjam wang tanpa lesen (ah long) bertindak menyimbah cat dan gam serta membakar pintu pagar sebuah rumah selepas seorang wanita yang gagal membayar pinjaman bernilai lebih RM150,000 mendedahkan alamat keluarganya.

Menjalani Kehidupan Berkeluarga 'Terlalu Mahal' Pada Masa Kini - Pakar

PETALING JAYA: Memulakan kehidupan berkeluarga pada hari ini adalah 'terlalu mahal' menurut pakar-pakar, memetik ia sebagai salah satu sebab berlakunya penurunan kadar kelahiran terutama di kalangan masyarakat Cina di Malaysia.

Zaid Ibrahim Disiasat Berhubung Artikel Kritik Keputusan Mahkamah

PETALING JAYA: Bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim disiasat berhubung satu artikel yang mengkritik keputusan Mahkamah Rayuan baru-baru ini dalam kes penukaran agama anak-anak M. Indira Gandhi.

Low Yat, Low Yat 2 Dan Kota Raya Beroperasi Seperti Biasa

KUALA LUMPUR: Walaupun berlaku kekecohan baru-baru ini, tiga kompleks beli-belah - Plaza Low Yat, Low Yat 2 dan Kota Raya tetap beroperasi seperti biasa.

Kos Upah Pekerja Asing Meningkat

KUALA LUMPUR: Kos pengambilan pekerja asing dijangka meningkat tahun depan sebagai sebahagian daripada polisi perlahan-lahan untuk mengurangkan bilangan pekerja asing di negara ini.

Henti Bergantung Kepada Pembantu Rumah Warga Asing

PETALING JAYA: Dengan mengambil kira kos sara hidup yang semakin meningkat dan kemerosotan nilai ringgit, rakyat Malaysia kini tidak lagi boleh bergantung kepada pembantu rumah warga asing tetapi mencari jalan penyelesaian alternatif.

Ringgit Susut, Majikan Ambil Inisiatif Sendiri Bantu Pekerja Asing

PETALING JAYA: Majikan Malaysia telah 'menaikkan' sendiri susut nilai ringgit untuk kepentingan berjuta-juta pekerja asing di sini.

Laman Sosial Kini Tempat Jual Beli Haiwan Yang Dilindungi

PETALING JAYA: Haiwan kini diperdagangkan kepada pembeli hanya melalui mesej Whatsapp di telefon pintar serta di media sosial.

Pakar Obstetrik Henti Sambut Kelahiran Bayi

PETALING JAYA: Pakar perunding kanan obstetrik dalam sektor swasta di negara ini memilih untuk tidak menyambut kelahiran bayi akibat daripada perubahan dalam perlindungan indemniti profesional mereka.