Tubuhkan Kesatuan Sekerja Am - MTUC

KUCHING: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (Divisyen Sarawak) gembira dengan sokongan padu kebelakangan ini, termasuk daripada beberapa menteri dan majikan, untuk menubuhkan Kesatuan Sekerja Am bagi melindungi hak pekerja am.

Setiausaha MTUC Divisyen Sarawak, Andrew Low berkata malangnya Akta Kesatuan Sekerja tidak membenarkan penubuhan kesatuan sekerja am untuk pekerja dan keanggotaan dalam mana-mana kesatuan sekerja hanya terhad kepada mereka yang menjadi pekerja dalam industri, pertubuhan, perdagangan dan pekerjaan tertentu.

Beliau berkata kesatuan sekerja dapat meningkatkan status ekonomi anggotanya, menambahbaik keadaan bekerja, meningkatkan produktiviti mereka dan nilai kerja dan menyediakan perlindungan terhadap diskriminasi dan layanan tidak adil.

"Seorang pekerja bank hanya boleh menjadi anggota Kesatuan Perbankan...dia tidak boleh menjadi anggota kesatuan syarikat penerbangan atau kesatuan guru manakala pekerja hotel, pekerja industri balak atau buruh tidak boleh menjadi anggota kesatuan yang sama," katanya kepada Bernama di sini, Khamis.

Andrew berkata data menunjukkan hanya 3.74 peratus pekerja sektor swasta menjadi anggota kesatuan dan hanya 2.11 peratus diliputi Perjanjian Bersama.

"Ini bermakna kebanyakan kesatuan mempunyai kurang daripada 500 anggota dan beberapa kesatuan mempunyai kurang daripada 50 anggota," katanya.

Katanya kesatuan di Sarawak hanya mempunyai 12 anggota.

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain