Pelajar Malaysia Tidak Terlibat Pergaduhan Di Makassar

JAKARTA: Pelajar Malaysia tidak terlibat dalam kejadian pergaduhan mahasiswa di Universiti Hasanuddin (UNHAS), Makassar, Sulawesi Selatan, yang berlaku petang ini dan telah dinasihatkan menjauhkan diri daripada kumpulan-kumpulan yang bersengketa.

Atase Pendidikan di Kedutaan Besar Malaysia di sini, Ludinata Misnun berkata semua pelajar Malaysia dilaporkan dalam keadaan selamat dan mereka menjauhkan diri daripada kawasan pergaduhan.

Seramai 68 mahasiswa baharu dari Malaysia mendaftar masuk di UNHAS pada awal bulan ini, katanya dalam kenyataan di sini.

Pergaduhan mahasiswa UNHAS, yang melibatkan dua kumpulan pelajar dari Fakulti Teknik (Kejuruteraan) dan Fakulti Sosial dan Politik berlaku pukul 2 petang ini dengan menyaksikan ratusan pelajar saling serang menyerang dengan menggunakan kayu dan melempar batu.

Pihak pentadbiran UNHAS percaya pergaduhan itu berpunca daripada masalah peribadi dan kejadian seperti itu dikatakan sering berlaku ketika mahasiswa baharu mendaftar masuk di UNHAS.

Polis dapat mengawal keadaan selepas dua jam kejadian. -BERNAMA

Artikel Sebelum

UPP Rampas Rokok Di Parkir Tokong

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain