Tiada Kuota Khas Jemaah Haji ikut Negeri

KUALA LUMPUR: Tiada peruntukan kuota khas jemaah haji diberikan mengikut negeri-negeri termasuk Wilayah Persekutuan Labuan memandangkan jumlah bakal haji di setiap negeri tidak tetap setiap tahun.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mashitah Ibrahim berkata peruntukan kuota tahunan jemaah haji ditentukan oleh kerajaan Arab Saudi kepada Malaysia atau mana-mana negara adalah berdasarkan jumlah penduduk negara itu dengan nisbah 0.1 peratus daripada keseluruhan penduduk.

Katanya kuota tahunan untuk jemaah haji Malaysia adalah sebanyak 26,000 orang.

"Sistem pemilihan bakal haji yang digunakan adalah berdasarkan kepada proses pendaftaran bakal haji ini iaitu di mana siapa yang dahulu, didahulukan dan yang kemudian, dikemudiankan.

"Ini bagi mengelakkan timbulnya soal pilih kasih atau melangkau giliran yang ada," katanya ketika menjawab soalan Senator Yunus Kurus yang ingin tahu bilangan kuota yang diperuntukkan kepada jemaah haji di Labuan dan adakah kuota itu akan ditambah pada masa akan datang.

Menurut Mashitah sehingga kini, bakal haji dari Wilayah Persekutuan Labuan yang terpilih dan setuju menerima tawaran untuk menunaikan fardhu haji pada musim haji 1432H adalah seramai 14 orang.

Katanya pada tahun 1425H, jemaah haji dari Wilayah Persekutuan Labuan adalah seramai 66 orang, dan meningkat pada tahun berikutnya kepada 75 orang manakala pada tahun 1427H jumlah jemaah haji kembali menurun kepada lapan orang sahaja.

"Jadi, kalau diamalkan sistem kuota haji ikut negeri, akan menyebabkan jemaah yang lain tidak akan mendapat keadilan kerana kita melihat tidak semua jemaah haji meningkat di Labuan.

"Justeru, tiada peruntukan khas kepada jemaah haji di Wilayah Persekutuan Labuan," katanya. -BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain