Hui Linn Bangkit Semula Teruskan Kehidupan - Semasa | mStar

Hui Linn Bangkit Semula Teruskan Kehidupan

GEORGE TOWN: Dia terselamat daripada satu serangan asid 19 bulan lalu, menghabiskan masa tiga bulan di hospital, hilang penglihatan di sebelah mata manakala sebelah matanya lagi kabur melihat persekitaran.

Bagaimanapun, Tan Hui Linn memperolehi keputusan cemerlang iaitu sembilan A dan satu B dalam Sijil Pelajaran Malaysia.

Terkini, gadis berusia 19 tahun itu bakal memulakan kehidupan baru pada Julai ini apabila meneruskan pengajiannya di kolej.

Remaja berhati waja dan optimistik itu nekad mengikuti pengajian kursus perakaunan oleh Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA) selama tiga tahun.

Mata kanan Hui Linn buta sementara sebelah matanya mempunyai penglihatan yang terhad ekoran serangan asid pada 24 Oktober 2009.

"Ini adalah perjalanan hidup saya dan saya perlu meneruskannya. Tiada sesiapa boleh membantu saya. Setiap orang mempunyai harapan yang tinggi terhadap saya dan saya tidak harus menghampakan mereka," katanya.

"Saya percaya xian ku hou tian (bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian).

"Selepas insiden tersebut, saya amat takut menjadi buta sehingga kerap menangis.

"Seorang kaunselor di Hospital Sungai Buloh membantu saya dan memberikan wawasan kepada saya. Daripada tenggelam dalam kesengsaraan sendiri, dia memberitahu saya supaya melakukan apa-apa yang terbaik," katanya kepada The Star di kediamannya di Bandar Baru Air Itam di sini.

Buat julung kali, dia membenarkan foto wajahnya diambil tanpa berselindung di sebalik topeng yang dipakainya sebelum ini.

Hui Linn berkata, dia mungkin kelihatan tabah pada pengamatan orang luar. Namun, dia mengakui pernah menangis apabila mengenangkan apa yang dilaluinya.

Falsafah hidupnya sekarang ialah mengambil pendekatan selangkah demi selangkah dalam kehidupannya.

"Buat masa ini, saya ingin fokus minda untuk menghabiskan kursus itu dan berdikari. Saya juga berharap mempunyai rumah sendiri dan tidak bergantung kepada orang lain untuk menjaga saya," kata Hui Linn yang kini tinggal bersama keluarga pakciknya.

"Saya bertuah kerana mudah belajar. Apabila saya nekad meneruskan pengajian itu, saya akan cuba sedaya upaya.

"Sesetengah kawan saya melabelkan saya kiasu (takut kalah)," katanya bergurau.

Hui Linn menambah, dia berharap untuk memberikan kaunseling dan motivasi kepada mereka yang melalui saat-saat sukar.

Sebahagian daripada muka dan anggota badan Hui Linn berparut selepas ayahnya Teik Swee, 54, menyimbah asid pada ibunya serta dirinya ketika mereka tidur di rumah di Jalan Tan Sri Teh Ewe Lim.

Ibunya, Chong Swee Lin, 50, maut ekoran serangan asid itu.

Hui Linn yang menemui ayahnya di mahkamah pada 6 April lalu berkata, dia berharap ayahnya yang paling menyayanginya tidak rasa bersalah lagi.

"Insiden tersebut telah berlaku dan saya telah menjalani kehidupan semula. Saya berharap dia juga akan berbuat demikian," katanya.

Teik Swee dipenjarakan dan hanya boleh dibebaskan selepas mendapat pengampunan Yang Dipertua Negeri. Hakim Mahkamah Tinggi Zamani Abdul Rahim mendapati dia tidak waras ketika melakukan serangan itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain