Grand Prix F1 Malaysia 2011 Istimewa Untuk Rakyat Malaysia - Semasa | mStar

Grand Prix F1 Malaysia 2011 Istimewa Untuk Rakyat Malaysia

KUALA LUMPUR: Grand Prix F1 Petronas Malaysia 2011 yang akan berlangsung di Sirkit Antarabangsa Sepang adalah cukup istimewa untuk rakyat Malaysia memandangkan tiga tim Formula One (F1) akan 'membawa' jalur gemilang.

"F1 sentiasa menjadi acara khas buat Malaysia. Bagaimanapun, tahun ini ia lebih istimewa," kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bila menyentuh gabungan syarikat-syarikat korporat Malaysia dengan tim-tim F1 -- Mercedes GP Petronas, Lotus Renault GP, dan Tim Lotus.

"Tidak pernah sebelum ini acara itu dikaitkan dengan begitu banyak syarikat Malaysia; menjadikan Grand Prix F1 Petronas Malaysia 2011 dan Sirkit Sepang seolah-olah 'perlumbaan di tanah air sendiri' mereka pada musim ini," kata Najib dalam mesej pada buku program rasmi acara itu, yang disebut dalam kenyataan dikeluarkan oleh promoter perlumbaan, Sepang International Circuit Sdn Bhd.

Najib berkata kepentingan Malaysia dan imej cemerlangnya akan ditonjolkan dengan begitu ketara pada tahun ini, dalam semua pusingan, ke serata dunia menerusi penyertaan Mercedes GP Petronas, Lotus Renault GP dan Tim Lotus.

Tahun ini menandakan edisi ke-13 Grand Prix F1 Malaysia, yang bermula pada 1999 bila ia pertama kali dimajukan sebagai penggalak pelancongan untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi antarabangsa dan mengangkat imej negara di mata dunia.

"Formula 1...kini diterima oleh lebih banyak syarikat Malaysia juga sebagai alat bisnes mereka," kata beliau.

"Dengan jumlah penonton global yang besar; yang disiarkan menerusi beratus juta televisyen pada Hari Perlumbaan saja, sukan ini tidak syak lagi merupakan platform paling berkesan untuk mendapatkan kelebihan antarabangsa dan pengiktirafan seantero dunia.

"Selain penjenamaan global, ia juga menjadi tempat untuk rangkaian bisnes, pentas untuk menampilkan sebuah negara; dan jentera untuk pemindahan teknologi. Yang demikian bagi Malaysia, sebagai sebuah negara yang berhasrat menjadi pemain utama dalam industri automotif, hubungannya yang rapat dengan Formula 1 memang wajar," kata Najib.

Musim F1 baru telah bermula di Albert Park, Melbourne dengan Australian Grand Prix pada 27 Mac dan Malaysia akan menjadi hos untuk Pusingan Kedua Kejohanan Dunia F1 2011, yang sekarang berlangsung untuk 19 pusingan berikutan pembatalan Bahrain Grand Prix. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Marcelo akui Real Madrid rindu Ronaldo

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"