"Saya Tidak Ada Apa-Apa Kepentingan Politik" - Vell Paari

KUALA LUMPUR: S. Vell Paari, anak Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu berkata, beliau tidak mempunyai sebarang cita-cita politik apabila membuat dakwaan bahawa Umno menjadi punca kepada masalah dalam MIC termasuk kini menyokong kempen puak anti-Presiden MIC.

Dipetik sebagai berkata demikian oleh portal berita The Malaysian Insider hari ini, Vell Paari yang dihubungi di Australian menambah, beliau masih berpegang kepada apa yang beliau cakapkan kelmarin.

“Apa yang saya perkatakan adalah isi hati orang bukan Melayu, dalam hal ini yang membabitkan ahli-ahli MIC dan masyarakat India... untuk itu, jika Tan Sri Muhyiddin mengatakan saya biadap, saya dilabelkan biadap, biarkan,” kata beliau.

Kenyataan Vell Paari itu telah dibidas oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam dengan menyifatkannya sebagai sesuatu yang biadap.

Malah Timbalan Presiden Umno telah meminta Presiden MIC supaya menasihati anaknya itu dalam perkara ini.

Vell Paari turut mendakwa Umno telah menggunakan pendekatan “pembunuhan politik” untuk memecahbelahkan MIC.

Bagaimanapun Vell Paari ketika dihubungi pagi ini oleh portal berita berkenaan menegaskan yang beliau tiada masalah untuk memohon maaf kepada kepimpinan Umno jika apa yang diperkatakan itu sesuatu yang salah dan dibuat secara sembarangan dan tanpa alasan munasabah.

“Saya seorang yang berpendirian untuk mengatakan sesuatu itu betul jika betul, dan jika salah tetap salah... oleh itu jika ada kesilapan (yang telah dilakukan), saya akan mengaku ia sebagai satu kesilapan, dan akan memohon maaf," Vell Paari dipetik sebagai berkata.

Beliau yang juga ketua pegawai eksekutif Maika Holdings menambah, “Mereka (Umno) hanya tersinggung dengan satu perkataan yang saya gunakan iaitu Umno menjadi punca kepada masalah dalaman MIC.”

“Saya minta mereka, tolonglah... mereka perlu meletakkan diri mereka dalam kasut MIC dan melihat isu yang berlaku dari perspektif MIC.”

“Tolong lihat pada keperitan yang masyarakat India lalui apabila kerajaan melaksanakan sesetengah dasar yang tidak adil... saya lihat pada perkara-perkara ini yang tidak memanfaatkan masyarakat India... jadi saya menyampaikan apa yang terpendam dalam hati mereka,” katanya.

Beliau menambah, melabelkan orang India sebagai pendatang dan pengemis dalam forum-forum tertentu telah menyinggung perasaan masyarakat India di Malaysia kerana mereka datang ke sini (Malaysia) bukannya sebagai pengemis.

“Jika perkara ini tidak diambil kira, jangan salahkan kami apabila mereka mengundi pihak lain (dalam pilihan raya),” kata beliau.

“Saya tidak berminat untuk apa-apa jawatan dalam politik,” katanya menjawab dakwaan bahawa beliau adalah pihak yang ada kepentingan dalam parti dan sebab itu membuat tuduhan sedemikian.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Afgan angkat berat 30 minit setiap hari