MAMPU Sedia Khidmat Pelan Strategik ICT Dengan Bayaran 25 Peratus - Semasa | mStar

MAMPU Sedia Khidmat Pelan Strategik ICT Dengan Bayaran 25 Peratus

KUALA LUMPUR: Kerajaan dan agensi-agensinya hanya perlu membayar 25 peratus daripada kos untuk membangunkan Pelan Strategik Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) apabila menggunakan khidmat pasukan perunding ICT Sektor Awam (PPICT) yang disediakan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Urusan (MAMPU).

Ketua Pengarah MAMPU, Datuk Normah Md Yusof berkata, berbanding menggunakan khidmat konsultan ICT swasta yang boleh mencecah sehingga RM500,000 untuk setiap projek, perkhidmatan yang disediakan agensi itu hanya melibatkan kos kira-kira RM100,000.

"Ia bersesuaian dengan matlamat kerajaan yang mahu mengiktiraf lebih ramai pakar ICT dalam sektor awam untuk mengurangkan kebergantungan terhadap konsultan swasta," katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Pelan Strategik ICT Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) di sini semalam.

Menurut Normah selain Jawi, Lembaga Pelabuhan Johor, bahagian penyelidikan Jabatan Perdana Menteri serta pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang telah mendapatkan khidmat MAMPU.

"MAMPU juga sedang membangunkan projek untuk pejabat Perdana Menteri, Perpustakaan Negara Malaysia serta Majlis Keselamatan Negara yang dijangka selesai pada akhir Januari depan," katanya.

Beliau berkata, PPICT yang diketuai Dr Zahari Othman telah diwujudkan pada 1 Disember tahun lepas dan bertanggungjawab untuk memberikan khidmat perundingan antaranya perancangan strategik, pengurusan projek, pembangunan sistem serta pangkalan data.

Mengenai Pelan Strategik ICT Jawi, Ketua Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Che Ali berkata, ia selaras dengan saranan pihak kerajaan supaya setiap agensi kerajaan menyediakan pelan itu bagi menyokong visi ICT sektor awam.

"Projek ini memakan masa selama enam bulan. Ia sebagai langkah awal ke arah memastikan maklumat mengenai pentadbiran dan operasi hal ehwal agama peringkat Wilayah Persekutuan dapat disampaikan dengan lebih berkesan," katanya.

Che Mat berkata, antara aplikasi yang dibangunkan Jawi adalah E-Munakahat yang menguruskan mengenai pendaftaran perkahwinan, cerai dan rujuk serta E-Hidayah yang digunakan untuk pendaftaran maklumat saudara baru. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?