Program Azam Kerja 1Malaysia Bantu Golongan Miskin Bandar Bermula April - Semasa | mStar

Program Azam Kerja 1Malaysia Bantu Golongan Miskin Bandar Bermula April

PUTRAJAYA: Program Baucar Kerja Azam Kerja 1Malaysia, program perintis Kementerian Sumber Manusia bagi membantu golongan miskin bandar yang telah berdaftar dengan E-kasih, akan bermula April depan.

Menteri berkenaan, Datuk Seri Richard Riot Anak Jaem berkata program itu akan dijalankan selama setahun dan hanya akan melibatkan seramai 100 orang peserta yang dikenal pasti sebagai golongan miskin bandar dari ibu empat negeri selain ibu negara, Kuala Lumpur.

"Empat negeri yang terbabit dalam program perintis ini ialah Selangor, Negeri Sembilan, Perak dan Johor.

"Peserta progam ini harus berdaftar dengan E-kasih dan mempunyai pekerjaan," katanya pada sidang media di sini Rabu.

Katanya, sistem E-kasih adalah usaha kerajaan dalam membasmi kemiskinan di seluruh negara.

Jabatan Perdana Menteri (JPM), mempunyai senarai nama dan butiran lengkap setiap peserta E-kasih dalam memastikan mereka merupakan golongan miskin yang sahih berdasarkan data lengkap pendapatan isi rumah mereka.

Riot berkata peserta yang layak dalam program berkenaan akan menerima bantuan elaun sebanyak RM35 sehari untuk tempoh setahun sahaja dan mereka harus bekerja sekurang-kurangnya 142 hari dalam tempoh setahun.

"Antara peserta E-kasih ini ialah golongan bekas banduan, Orang Kelainan Upaya (OKU), warga emas, ibu tunggal dan gelandangan yang bekerja dengan syarikat terpilih," katanya.

Kementerian mendapat kerjasama dari beberapa syarikat dalam menjayakan program itu, antaranya ialah QSR Brands (M) Holdings Sdn Bhd yang akan menawarkan peserta untuk bekerja di KFC, Pizza Hut dan Rasamas, katanya.

Riot berkata program itu dapat mengurangkan beban golongan miskin bandar yang tidak mempunyai pekerjaan tetap dan golongan yang memerlukan wang tambahan bagi menampung kos sara hidup harian mereka. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain