48,000 Pati Dihantar Pulang Sejak 2013 - Alias Ahmad - Semasa | mStar

48,000 Pati Dihantar Pulang Sejak 2013 - Alias Ahmad

Datuk Seri Alias Ahmad
Datuk Seri Alias Ahmad

PUTRAJAYA: Jabatan Imigresen menghantar pulang seramai 48,000 pendatang asing tanpa izin (Pati) ke negara asal menerusi pelbagai operasi yang dijalankan sehingga kini sejak tahun lalu.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Alias Ahmad berkata, proses penghantaran pulang Pati dibuat dari semasa ke semasa bergantung kepada keadaan.

Menurut Alias, operasi itu turut melibatkan Operasi Bersepadu Fasa Dua yang dilaksanakan sejak 21 Januari lalu apabila seramai 3,000 Pati ditahan daripada 15,000 orang yang diperiksa.

"Tahun lepas kita hantar pulang seramai 45,000 orang. Tahun ini sahaja dianggarkan 3,000 orang. Jumlahnya akan berubah bergantung kepada proses mendapatkan dokumen perjalanan daripada kedutaan negara masing-masing.

"Tempoh kita menghantar pulang biasanya tujuh hari tetapi terdapat kes di mana penghantaran pulang tidak dibuat dengan segera kerana adanya halangan untuk mendapatkan dokumen perjalanan apabila ada negara tidak mengaku (Pati) sebagai rakyatnya," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Nota Serah Tugas Ketua Pengarah Jabatan Imigresen kepada Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan), Datuk Aloyah Mamat yang dilantik sebagai ketua pengarah baharu, berkuatkuasa pada Rabu.

Pelantikan itu berikutan Alias dilantik sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mulai Rabu.

Dalam perkembangan berkaitan, Alias berkata, pihaknya telah berhubung dengan Wisma Putra supaya Myanmar mengambil keputusan yang konstruktif untuk mengeluarkan dokumen perjalanan kepada rakyat mereka yang menjadi Pati di negara ini.

"Sebahagian besar daripada mereka ialah etnik Rohingya, Chin dan Kachin. Mereka yang berdaftar dengan UNHCR (Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Pelarian) dan mengaku sebagai rakyat Myanmar seramai 85,000 orang.

"Menjadi masalah kepada kita ialah mereka tiada dokumen (perjalanan). Wisma Putra memang sedang berhubung dengan Kerajaan Myanmar untuk menyelesaikan isu antarabangsa ini," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

ADUN Hutan Melintang, Perak Keluar PKR?

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain