Wanita Digalak Jadi Pemandu Bas - Azizah Dun

Azizah Mohd Dun.
Azizah Mohd Dun.

PUTRAJAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menggalakkan golongan wanita untuk menceburi kerjaya sebagai pemandu bas dalam usaha meningkatkan pendapatan keluarga.

Timbalan Menteri,Datuk Azizah Mohd Dun berkata, kerjaya itu dalam kalangan wanita bukanlah sesuatu yang asing dan ia merupakan senario biasa di negara-negara seperti China, Australia, Singapura, India dan Iran.

"Negara-negara ini merupakan negara membangun yang mengiktiraf peranan wanita sebagai pemandu," katanya ketika berucap melancarkan Seminar Kerjaya Pemandu Wanita Bersama Rapid KL di sini, Rabu.

Menurutnya, kajian juga menunjukkan hormon estrogen wanita membantu mereka mempunyai daya fokus lebih baik berbanding lelaki dan bilangan pemandu wanita yang melanggar undang-undang lebih rendah daripada mereka.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Bus Sdn Bhd (Rapid) Datuk Ir Zohari Sulaiman berkata penglibatan wanita dalam kerjaya itu masih rendah di mana daripada 3,000 pemandu di syarikat itu, hanya 60 daripada mereka adalah wanita.

"Justeru, kita menggalakkan lebih ramai menceburi bidang ini kerana pada masa ini, kami memerlukan 500 pemandu baharu untuk kawasan Lembah Klang,"katanya.

Menurutnya, purata gaji bulanan pemandu Rapid ialah RM3,000.

Zohari berkata, soal jantina tidak menjadi isu dalam pengambilan pemandu bas Rapid dan syarikat itu juga tidak megehadkan bilangan pemandu wanita.

Menurutnya, Rapid juga dalam perancangan untuk membuka peluang pekerjaan sambilan sebagai pemandu bas.

Sementara itu, peserta seminar Shiella Tukimin, 41, berkata peluang itu memanfaatkan golongan ibu tunggal seperti beliau.

"Ini cara untuk saya menambah pendapatan keluarga selain bekerja sebagai pemandu teksi dan soal takut bukan menjadi halangan kerana saya sudah biasa membawa kenderaan besar seperti lori," katanya yang juga Pengerusi Persatuan Wanita dan Ibu Tunggal Nur Iman.

Beliau berkata, kerjaya sebagai pemandu bas memberi pendapatan tetap dan tinggi berbanding pendapatan sebagai pemandu teksi dan hasratnya menjadi pemandu bas turut disokong anak-anaknya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain