PKNS Tamat Perkhidmatan 20 Pegawai Serta-Merta - Semasa | mStar

PKNS Tamat Perkhidmatan 20 Pegawai Serta-Merta

KLANG: Lebih 20 pegawai Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dikeluarkan notis penamatan perkhidmatan, hanya beberapa minggu selepas kontroversi pengguguran Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah.

Difahamkan kesemua kakitangan berkenaan, termasuk ketua-ketua jabatan dan pengurus kanan, diberi arahan pemecatan tanpa sebab.

Kesemua mereka ditawarkan gaji dua bulan sebagai pampasan.

Seorang pegawai kanan, yang merupakan antara yang dipecat, berkata pampasan gaji dua bulan adalah tidak adil.

"Bagaimana saya mahu menyara keluarga saya?

"Selepas saya berkhidmat lebih 20 tahun di syarikat ini, amat tidak adil bagi mereka untuk melakukan perkara ini," dakwanya pada Selasa.

Sumber berkata, surat penamatan itu hanya ditandatangani hanya oleh ketua pegawai kewangan PKNS, bukannya pengurus besar atau Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Seorang lagi pegawai kanan dari PKNS Holdings, yang juga ditamatkan perkhidmatannya, menyifatkan tindakan terbaru itu sebagai "perbuatan yang tidak wajar" oleh Menteri Besar dan kerajaan Selangor pimpinan pembangkang.

Pegawai itu berkata, dia menerima surat penamatan itu selepas mesyuarat pagi Selasa dan diminta untuk meninggalkan PKNS.

"Mereka (PKNS) menyerahkan surat penamatan perkhidmatan tanpa mengambil kira kehidupan pegawai mereka sekeluarga," dakwanya, sambil menambah bahawa Pengurus Besar PKNS Holdings juga telah meletakkan jawatan sebagai protes terhadap penamatan perkhidmatan secara besar-besaran itu.

Pada 8 Disember lau, Azmin menerima surat daripada PKNS memaklumkan bahawa dia telah digugurkan daripada lembaga pengarah PKNS itu.

Tindakan itu mencetuskan spekulasi yang memburukkan lagi konflik antara beliau dan Khalid, yang kemudiannya membawa kepada pertukaran Pengurus Besar PKNS, Datuk Othman Omar dan Setiausaha Eksekutif PKNS, Norita Mohd Sidek ke pejabat setiausaha kerajaan negeri pada 20 Januari lalu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain