JKM Sedia Khidmat Kaunseling Kepada Anak Pasangan Ditahan Di Sweden - Semasa | mStar

JKM Sedia Khidmat Kaunseling Kepada Anak Pasangan Ditahan Di Sweden

Noorul Ainur.
Noorul Ainur.

KUALA LUMPUR: Empat anak pasangan warga Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Sweden akan diberikan khidmat kaunseling untuk membantu mereka mengatasi tekanan psikologi yang dihadapi mereka.

Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Dr Noorul Ainur Mohd Nur berkata, kaunseling itu akan dikendalikan pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dengan secepat mungkin.

"Kita difahamkan mereka akan dibawa pulang ke kampung halaman sebelah ibu mereka di Kelantan, maka kaunseling akan dijalankan oleh pegawai di sana," katanya kepada pemberita di kediaman peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Taman Duta di sini Sabtu.

Sebelum itu, Najib dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor bertemu dan bertanya khabar dengan keempat-empat anak pasangan itu; Aishah Azizul Raheem, 14 dan tigak adiknya Ammar, 12, Adam, 11 dan Arif,7 sebaik mereka tiba dari Stockholm pagi Sabtu.

Azizul Raheem Awalludin , pegawai Tourism Malaysia di Sweden dan isterinya Shalwati Norshal, seorang guru yang bercuti tanpa gaji, telah ditahan sejak 18 Disember lalu kerana didakwa memukul tangan salah seorang anak lelakinya kerana tidak bersolat.

Noorul Ainur berkata, JKM juga akan memantau perkembangan kanak-kanak itu yang akan dijaga oleh ibu saudara mereka Shaleena Norshal, 42, seorang guru di Kelantan bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan mereka terjamin.

"Pemantauan akan dijalankan setiap minggu dan laporan ini akan kita serahkan kepada Wisma Putra untuk dihantar ke Jabatan Khidmat Sosial di Sweden," katanya.

Beliau berkata, antara perkara yang memudahkan usaha kerajaan Malaysia membawa balik keempat-empat anak rakyat Malaysia itu adalah kerana Malaysia dan Sweden telah menandatangani Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak pada 17 Februari 1995. - BERNAMA

Artikel Sebelum

JKM Pastikan Syarat Kerajaan Sweden Dipatuhi

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain