PM Ingin Lihat Peningkatan Ekonomi Malaysia - Filipina Selepas Perjanjian Damai - Semasa | mStar

PM Ingin Lihat Peningkatan Ekonomi Malaysia - Filipina Selepas Perjanjian Damai

MANILA: Malaysia mahu melihat perubahan ekonomi dalam hubungan Filipina dengan kerjasama erat antara kedua-dua negara yang ditunjukkan baru-baru ini dalam menandatangani perjanjian rangka kerja.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu ahli-ahli Majlis Perniagaan Malaysia-Filipina bahawa mereka perlu mengambil, memimpin dalam meningkatkan perdagangan dan pelaburan dua hala, yang perlu dipertingkatkan.

"Hubungan ekonomi antara kedua-dua negara pada fikiran saya potensinya belum dicapai sepenuhnya.

"Oleh itu terpulanglah kepada kita untuk menangani masalah ini setelah dua kerajaan kini semakin rapat dan kerana saya mempunyai hubungan yang agak peribadi dengan Presiden Filipina," kata Najib semasa mesyuarat sarapan pagi dengan Majlis Perniagaan Malaysia-Filipina di sini pada Selasa .

Turut hadir ialah Setiausaha Filipina Jabatan Perdagangan dan Industri, Gregory Domingo, Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-Filipina di Malaysia, Datuk Azmil Khalid.

Perdana Menteri berkata ASEAN Timur Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia-Filipina Kawasan Pertumbuhan (BIMP-EAGA) perlu dibangunkan lagi dengan dorongan baru berikutan pemeteraian rangka kerja perjanjian damai Isnin.

Matlamat ASEAN untuk mencapai integrasi ekonomi serantau pada 2015 juga akan menyediakan banyak peluang perniagaan di Malaysia dan Filipina untuk meningkatkan perdagangan dua hala, yang jatuh kira-kira 22 peratus tahun lepas berbanding dengan 2010, kata Najib.

Perdana Menteri berkata beliau berharap lebih banyak syarikat Filipina akan melabur di Malaysia kerana nisbah pelaburan antara kedua-dua negara pada masa ini ialah 3:1, dengan syarikat-syarikat Malaysia melabur tiga kali lebih banyak di Filipina.

"Kami mahu peniaga membuat keputusan mereka sendiri sementara Kerajaan berkhidmat sebagai fasilitator, seperti fasilitator kami untuk menangani Bangsamoro, broker yang jujur," kata Najib.

Najib berkata beliau yakin mengenai prospek ekonomi di kedua-dua negara dengan ekonomi Filipina dijangka berkembang antara 6 hingga 6.5 peratus tahun ini manakala Malaysia kini telah menjadi ketiga terbesar pusat global bagi tawaran awam awal (IPO) selepas Amerika Syarikat dan China.

Artikel Sebelum

Permulaan Baru Bagi Mindanao

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain