PM Ingin Lihat Peningkatan Ekonomi Malaysia - Filipina Selepas Perjanjian Damai - Semasa | mStar

PM Ingin Lihat Peningkatan Ekonomi Malaysia - Filipina Selepas Perjanjian Damai

MANILA: Malaysia mahu melihat perubahan ekonomi dalam hubungan Filipina dengan kerjasama erat antara kedua-dua negara yang ditunjukkan baru-baru ini dalam menandatangani perjanjian rangka kerja.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu ahli-ahli Majlis Perniagaan Malaysia-Filipina bahawa mereka perlu mengambil, memimpin dalam meningkatkan perdagangan dan pelaburan dua hala, yang perlu dipertingkatkan.

"Hubungan ekonomi antara kedua-dua negara pada fikiran saya potensinya belum dicapai sepenuhnya.

"Oleh itu terpulanglah kepada kita untuk menangani masalah ini setelah dua kerajaan kini semakin rapat dan kerana saya mempunyai hubungan yang agak peribadi dengan Presiden Filipina," kata Najib semasa mesyuarat sarapan pagi dengan Majlis Perniagaan Malaysia-Filipina di sini pada Selasa .

Turut hadir ialah Setiausaha Filipina Jabatan Perdagangan dan Industri, Gregory Domingo, Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-Filipina di Malaysia, Datuk Azmil Khalid.

Perdana Menteri berkata ASEAN Timur Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia-Filipina Kawasan Pertumbuhan (BIMP-EAGA) perlu dibangunkan lagi dengan dorongan baru berikutan pemeteraian rangka kerja perjanjian damai Isnin.

Matlamat ASEAN untuk mencapai integrasi ekonomi serantau pada 2015 juga akan menyediakan banyak peluang perniagaan di Malaysia dan Filipina untuk meningkatkan perdagangan dua hala, yang jatuh kira-kira 22 peratus tahun lepas berbanding dengan 2010, kata Najib.

Perdana Menteri berkata beliau berharap lebih banyak syarikat Filipina akan melabur di Malaysia kerana nisbah pelaburan antara kedua-dua negara pada masa ini ialah 3:1, dengan syarikat-syarikat Malaysia melabur tiga kali lebih banyak di Filipina.

"Kami mahu peniaga membuat keputusan mereka sendiri sementara Kerajaan berkhidmat sebagai fasilitator, seperti fasilitator kami untuk menangani Bangsamoro, broker yang jujur," kata Najib.

Najib berkata beliau yakin mengenai prospek ekonomi di kedua-dua negara dengan ekonomi Filipina dijangka berkembang antara 6 hingga 6.5 peratus tahun ini manakala Malaysia kini telah menjadi ketiga terbesar pusat global bagi tawaran awam awal (IPO) selepas Amerika Syarikat dan China.

Artikel Sebelum

Permulaan Baru Bagi Mindanao

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan