Permulaan Baru Bagi Mindanao

MANILA: Penduduk di rantau bermasalah Mindanao akhirnya boleh merasai masa depan yang cerah selepas Kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) menandatangani perjanjian rangka kerja damai menamatkan konflik 40 tahun.

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak menyaksikan majlis menandatangani perjanjian di istana presiden, Malacanang pada pukul 3 petang Isnin yang disambut dengan sorakan kuat dari orang ramai di Dewan Rizal.

Kerajaan Filipina dan MILF akan mengeluarkan butiran perjanjian tersebut, termasuk perkongsian kuasa dan kekayaan di rantau ini terutama bagi rakyat Bangsamoro dan mereka berharap akan direalisasikan menjelang 2016, secara langsung menamatkan pemberontakan empat dekad yang telah meragut lebih daripada 150,000 nyawa.

Najib, dalam ucapan sebelum menandatangani, berkata bahawa Malaysia sebagai fasilitator rundingan damai, bersedia untuk terus membantu sebagai "rakan kongsi demi keamanan" di Mindanao, dan bersedia untuk membantu dalam bidang seperti latihan dan pendidikan serta melabur dalam pembangunan tanah.

"Saya memberi jaminan kepada semua rakyat di Filipina kita akan berdiri dengan anda untuk membuat merialisasi perjanjian ini.

"Hari ini, sesuatu telah berubah. Hari ini, kita membelakangkan keganasan, dan memulakan kehidupan yang baru dan cerah, "kata Najib yang mendapat tepukan bersemangat daripada penonton termasuk diplomat asing.

Perjanjian itu ditandatangani oleh pengerusi Filipina dan MILF berunding panel Dekan Marvic Leonen dan Mohagher Iqbal dengan fasilitator Malaysia Datuk Tengku Abdul Ghaffar Tengku Mohd sebagai saksi rasmi.

Presiden Filipina Benigno Aquino dalam ucapannya mengucapkan terima kasih kepada Najib untuk bantuan dalam rundingan damai yang Malaysia telah dikendalikan sejak tahun 2001.

"Hari ini, kami menandatangani perjanjian rangka kerja keamanan yang akhirnya boleh membawa keamanan yang berkekalan di atas tanah ini," kata Aquino.

Presiden penasihat Teresita Quintos Deles turut memberi penghormatan kepada Tengku Abdul Ghaffar yang digambarkan sebagai "editor-in-chief" proses damai tersebut.

"Beliau sering berkata kita berada di halaman yang sama tetapi kadang-kadang melihat perenggan yang berbeza," katanya.

Pengerusi MILF Murad Ebrahim berkata ini adalah kali pertama beliau di Malacanang dan dia tidak pernah bermimpi dapat menjejakkan kaki di istana presiden.

"Hari ini selepas tahun rundingan kita telah menandatangani dokumen yang paling penting dalam bab sejarah yang mengembalikan nasib rakyat Bangsamoro, identiti mereka dan memberi kuasa kepada mereka untuk mencorakkan masa depan merek," kata Murad.

Najib, yang diiringi isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, tiba di istana pada pukul 10 pagi dan disambut oleh Aquino sebelum memeriksa pengawal kehormat presiden.

Turut hadir ialah Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

10 Rumah Kedai Hangus Terbakar

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!