Komponen BN Sepakat Singkir Ahli Sabotaj - Semasa | mStar

Komponen BN Sepakat Singkir Ahli Sabotaj

PETALING JAYA: Parti komponen Barisan Nasional (BN) menyatakan sokongan terhadap saranan agar menyingkir mana-mana pemimpin atau anggota yang melakukan sabotaj dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Kepimpinan BN dengan tegas menyatakan bahawa tiada ruang untuk mana-mana ahli yang tidak setia.

Kenyataan itu sebagai respon kepada gesaan Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Sabtu lalu bahawa Umno akan menyingkirkan ahli mereka yang melakukan sabotaj kepada parti walaupun BN memenangi kerusi di kawasan berkenaan.

Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata perbuatan sabotaj merupakan kesalahan serius dan menegaskan agar semua parti komponen supaya tidak bertolak ansur terhadap mana-mana pihak yang menentang BN.

Katanya PRU 2008 merupakan pengalaman pahit bagi BN apabila perbuatan sabotaj menjadi punca kepada kegagalan BN untuk mengekalkan majoriti dua pertiga di Parlimen.

"Umno tidak akan bertolak ansur dengan perbuatan tidak setia malah begitu juga parti-parti komponen yang lain. Kita tidak mahu ada orang yang melakukan sabotaj di kalangan kita," kata Tengku Adnan.

Sementara itu Naib Presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal berkata komponen BN tidak perlu bertolak ansur dengan ahli yang mengkhianati mereka.

"Kita perlu menghantar mesej yang kuat kepada ahli-ahli bahawa kesalahan itu adalah serius," tambah beliau.

Bagi Setiausaha Agung MCA, Datuk Seri Kong Cho Ha, beliau berkata jawatankuasa pusat telah mengumumkan enam bulan lalu bahawa parti itu akan mengambil tindakan tatatertib terhadap mereka yang melakukan sabotaj kepada calon BN.

Manakala Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkata parti itu telah memecat ahli yang melakukan sabotaj kepada calon BN dalam pilihan raya umum sebelum 2008 dan menegas tidak akan teragak-agak untuk melakukan perkara yang sama sekali lagi.

Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata parti itu pada masa lalu pernah menggantung atau memecat ahli yang didapati bersalah atas kesalahan mensabotaj.

"Kami memandang serius kesalahan itu. Anda mesti setia kepada parti anda. Kekecewaan atau kecewa bukanlah sebab untuk sabotaj," katanya.

Presiden Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Tan Sri Bernard Dompok berkata parti itu tidak akan bertolak ansur dengan ahli yang melakukan sabotaj walaupun parti itu tidak pernah mengalami masalah berkenaan sebelum ini.

Dalam pada itu Presiden MIC, Datuk Seri G. Palanivel berkata perbuatan sabotaj jarang berlaku dalam parti namun memberi jaminan akan bertindak tegas mengenainya sekiranya terjadi.

Presiden PPP, Datuk Seri M. Kayveas berkata jawatankuasa disiplin parti itu akan bertindak dengan segera jika terdapat sebarang kejadian sabotaj pada PRU akan datang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

Maut terlebih makan durian