39 Pendatang Asing Nyaris Maut Selepas Bot Dinaiki Karam

LUMUT: Seramai 39 pendatang asing tanpa izin termasuk tujuh kanak-kanak nyaris maut selepas bot dinaiki karam, di perairan Pulau Batu Putih berhampiran Pulau Jarak dekat sini, Sabtu.

Ketua Polis Daerah Manjung ACP Jaafar Baba berkata kejadian berlaku pada 12 tengah hari ketika pendatang asing berkenaan dipercayai cuba menyeludup keluar dengan sebuah bot dari negara ini.

"Mereka terdiri daripada warganegara Myanmar, Sri Lanka dan Indonesia dipercayai dalam perjalanan ke sebuah negara lain secara haram dengan sebuah bot," katanya kepada pemberita di Pangkalan Polis Marin Kampung Acheh di Sitiawan dekat sini, Sabtu.

Bagaimanapun, ketika berada kira-kira tiga batu nautika dari Pulau Batu Putih dan 10 batu nautika dari selatan Pulau Pangkor, bot yang dinaiki karam selepas dipukul ombak besar.

Ketika insiden itu, sebuah kapal layar yang kebetulan berada tidak jauh dari tempat kejadian bertindak menyelamatkan kesemua mangsa, katanya.

Jaafar berkata pemilik kapal layar itu kemudiannya menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Manjung sebelum maklumat tersebut disalurkan kepada Pasukan Polis Marin Kampung Acheh.

Katanya semua mangsa terdiri daripada 31 warganegara Myanmar dan masing-masing empat warganegara Sri Lanka dan Indonesia kini ditahan di IPD Manjung untuk siasatan lanjut.

"Siasatan awal mendapati kesemua pendatang tersebut tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan sah," katanya. -BERNAMA

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain