Mahkamah Tolak Permohonan Semakan Kehakiman Tiga Bekas Juruterbang MAS - Semasa | mStar

Mahkamah Tolak Permohonan Semakan Kehakiman Tiga Bekas Juruterbang MAS

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini, Khamis menolak permohonan semakan kehakiman oleh tiga bekas juruterbang kanan Malaysia Airlines (MAS) untuk membatalkan keputusan Mahkamah Perusahaan yang memutuskan penurunan pangkat mereka kerana salah laku adalah betul.

Hakim Datuk Rohana Yusuf menolak permohonan itu dengan kos di dalam kamar.

Peguam Datuk T. Thavalingam yang mewakili MAS memberitahu pemberita mahkamah mengekalkan keputusan Mahkamah Industri kerana tiada alasan bagi pemecatan konstruktif.

Dalam permohonan semakan kehakiman yang difailkan pada 2 Julai tahun lepas, Azlan Zainal Abidin, 55, Ahmad Kamil Shahperi Shahibi, 51, dan Samsudin Zainol Abidin, 57, menamakan MAS dan Mahkamah Perusahaan sebagai responden.

Mereka menuntut ganti rugi dan relif lain yang difikirkan munasabah oleh mahkamah.

Ketiga-tiga juruterbang itu menyertai MAS antara 1975 dan 1979 dan jawatan terakhir yang disandang mereka ialah selaku Kapten Juruterbang B747-400 dan menerima gaji terakhir lebih RM27,000.

Mereka menerima sepucuk surat bertarikh 8 Dis 2004, daripada MAS menyatakan mereka terlibat menubuhkan Asmara Air Services Sdn Bhd tanpa kebenaran syarikat terlebih dahulu, yang membawa kepada tindakan salah laku.

Pengerusi Mahkamah Perusahaan Eddie Yeo Soon Chye dalam keputusannya pada 21 Mei berkata ketiga-tiga juruterbang berkenaan gagal untuk membuktikan mereka diturunkan pangkat tanpa sebab yang adil oleh syarikat penerbangan berkenaan.

Yeo juga berkata penurunan pangkat yang dikenakan terhadap mereka selepas perbicaraan disiplin dijalankan tidak melanggar kontrak kerana ia adalah penalti lebih rendah berbanding pemecatan, yang boleh juga dikenakan.

Peguam R. Subitra mewakili ketiga-tiga pemohon. -BERNAMA

Artikel Berikut

MTUC Mahu Gaji Minimum Lebih RM900

Artikel Berkaitan

Artikel Lain