Mahkamah Syariah Kuantan Bersidang Waktu Malam

KUANTAN: Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan bersidang Rabu malam sebagai usaha mempercepatkan penyelesaian kes-kes tertunggak.

Sidang mahkamah pada sebelah malam itu difahamkan merupakan yang kedua dilaksanakan di negara ini selepas Mahkamah Syariah Petaling Jaya, Selangor.

Ketua Pendaftar Jabatan Kehakiman Syariah Pahang Muhammad Azhari Abd Rahman berkata sidang itu diadakan atas inisiatif Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan Datuk Rahman Md Yunus berikutan lambakan kes yang perlu diselesaikan.

Beliau berkata ketika ini mahkamah tersebut menerima antara 30 hingga 40 kes sebutan sehari manakala 10 hingga 15 kes bicara sehari.

"Bagi enam bulan pertama tahun ini sahaja hampir 500 kes telah didaftarkan berbanding tempoh sama tahun sebelumnya iaitu 450 kes," katanya kepada pemberita di sini.

Sidang mahkamah yang bermula 9 malam dan akan berakhir selewat-lewatnya pada 11 malam berbanding operasi biasa iaitu bermula 8.30 pagi hingga 5 petang itu akan mendengar kes mal (sivil) seperti fasakh, harta sepencarian dan penceraian.

Katanya sidang pada sebelah malam itu dijangka diadakan setiap dua kali seminggu dengan mendengar 10 kes semalam. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

110 Cerun Bahaya - Syabas

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain