APMM Adalah Agensi Tunggal Penguatkuasaan Perairan Negara - Semasa | mStar

APMM Adalah Agensi Tunggal Penguatkuasaan Perairan Negara

PUTRAJAYA: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)yang kini menjangkau usia enam tahun pada 14 Februari lepas bakal menjadi sebuah agensi penguatkuasaan tunggal mengawal perairan negara menjelang Ogos depan. Sebelum APMM ditubuhkan, terdapat lapan agensi maritim yang menguatkuasakan lebih 100 undang-undang persekutuan, peraturan dan perjanjian.

Agensi-agensi itu ialah Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Tentera Udara Diraja Malaysia (TLDM), Polis Marin, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Marin, Jabatan Perikanan, Jabatan Alam Sekitar dan Jabatan Imigresen.

APMM ditubuhkan pada 15 Februari 2005 untuk menangani pertindihan dalam fungsi maritim, perundangan dan operasi agensi-agensi berkenaan.

Dengan pembentukan APMM, penguatkuasaan kini akan dapat diselaraskan dengan lebih baik berbanding terdahulu.

Bagaimanapun dalam usaha untuk menjadi sebuah agensi tunggal dan mengawal perairan yang mempunyai keluasan lebih 614,000 km persegi, pelbagai usaha yang berterusan perlu dilakukan terlebih dahulu.

Antaranya menangani masalah kekurangan pegawai, kekurangan peralatan dan pengkalan udara milik mereka yang masih lagi kekal satu iaitu di Subang.

Ketua Pengarah APMM, Laksamana Maritim Datuk Mohd Amdan Kurish ketika ditemubual oleh Bernama baru-baru ini menjelaskan sememangnya pelbagai usaha dirancang bagi memastikan agensi dapat menjalankan tugas dengan lebih baik, seterusnya menjadi agensi tunggal mengawal perairan negara. PERANCANGAN

Mohd Amdan berkata, APMM mempunyai banyak perancangan untuk memastikan ia berada dalam tahap operasi yang tinggi dan menjalankan tugas dengan lebih berkesan.

Antara perancangan itu ialah mendapatkan kapal, pesawat serta aset lain yang baru daripada kerajaan di samping membina pengkalan udara yang baru.

"Tentunya kalau nak cakap pengkalan udara sememangnya tak cukup dengan satu sahaja di Subang... seharusnya kita mempunyai satu pengkalan di sini (semenanjung Malaysia) dan satu lagi di wilayah timur untuk Sabah dan Sarawak.

"Bagaimanapun di wilayah Sabah dan Sarawak masih belum tahu di mana kita nak bina," katanya.

KAPAL DAN BOT BARU

Ditanya mengenai aset yang dimiliki oleh APMM, Mohd Amdan berkata, ia masih kurang selain kebanyakannya sudah lama.

Beliau berkata, perolehan kapal dan aset baru daripada kerajaan dilihat sangat penting bagi membolehkan pihaknya menjalankan tugas dengan lebih baik iaitu dalam mengawal dan menyelamat di perairan negara.

Sehingga kini, APMM hanya memiliki 138 aset iaitu 130 buah kapal dan bot manakala pesawat dan helikopter sebanyak lapan buah.

Bagaimanapun, kebanyakannya adalah pemerolehan hasil peralihan aset daripada agensi penguatkuasaan laut lain seperti Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan kebanyakannya sudah lebih daripada jangka hayat.

"Aset (kapal) kita ni memang dah lebih daripada jangka hayat... contohnya kapal-kapal yang kita terima daripada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

"Umur kapal-kapal itu kalau kita lihat rata-ratanya ada yang dah 38 tahun dan 40 tahun... jadi sudah tiba masanya kita menggantikan kapal-kapal itu," katanya.

Mohd Amdan berkata, kapal-kapal itu perlu digantikan kerana ia bukan sahaja kurang cekap untuk beroperasi malah memerlukan kos yang tinggi untuk kerja-kerja penyelenggaraan.

TANGANI PENYELUDUPAN

Sememangnya sejak dari dahulu lagi APMM begitu prihatin dengan menjalankan pelbagai langkah untuk memastikan aktiviti penyeludupan barang, senjata api dan dadah tidak berlaku secara berleluasa.

Contohnya di wilayah utara yang melibatkan sempadan Malaysia-Thailand, aktiviti menyeludup masuk warga asing melalui laut dan penyeludupan keluar barang kegunaan harian iaitu minyak masak dan diesel kerana harganya murah berbanding di negara jiran.

Bagaimanapun sudah pasti banyak cabaran yang dihadapi oleh APMM dalam menjalankan tugas itu terutama di tempat kemasukan pendatang haram dan penyeludupanyang memerlukan rondaan dan penempatan pegawai perisik.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain