B.I: Pekerja M'sia Di Tangga Ke-3 Dalam ASEAN

KUALA LUMPUR: Tahap penguasaan bahasa Inggeris tenaga kerja Malaysia kini berada di tempat yang ketiga daripada lima negara ASEAN dalam ujian English Language Assessment (Penilaian Bahasa Inggeris)(ELA).

ELA yang dikendalikan oleh laman web pekerjaan JobStreet.com mendapati tenaga kerja Singapura menduduki tempat pertama dalam semua kategori pekerja dan pekerja di Filipina menduduki tangga kedua.

Thailand dan Indonesia pula masing-masing menduduki tangga keempat dan kelima, kata JobStreet.com dalam satu kenyataan, di sini, Selasa.

Ujian ELA merupakan seleksi 40 soalan yang dipilih secara rawak untuk menguji dan menilai kebolehan golongan terbabit dalam bahasa Inggeris.

Graduan dari Malaysia yang baru bekerja secara purata menjawab 27 daripada 40 soalan dengan betul, manakala graduan baru dari Filipina dan Singapura masing-masing mendapat 28 dan 30 jawapan tepat.

Jurang perbezaan antara pekerja Malaysia dan Singapura mnunjukkan graduan masa kini kurang fasih berbahasa Inggeris, kata kenyataan itu.

"Trend ini merisaukan kerana kebolehan berkomunikasi merupakan salah satu daripada lima ciri utama yang menjadi kriteria majikan apabila menilai pemohon-pemohon kerja.

"Ini bermakna mereka yang tidak arif berbahasa Inggeris akan menghadapi kesukaran apabila mencari kerja," kata Pengurus negara Malaysia JobStreet.com, Chook Yuh Yng dalam kenyataan itu.

Keputusan ELA turut menunjukkan 'eksekutif kanan' dari Malaysia secara purata mendapat 29/40 sementara pengurus pula mendapat 31/40.

Pekerja Malaysia yang mencatatkan markah tertinggi adalah dari bidang kewartawanan (33/40), perubatan (32/40) dan pengurus taraf atas (31/40), sementara pekerja paling lemah dalam pengusaan bahasa Inggeris adalah jurutera industri (25/40, kerani (26/40) dan pekerja am (24/40), ELA yang dilancarkan pada November 2009 berjaya menarik lebih 1.5 juta pekerja dari Asia Tenggara untuk menguji tahap penguasaan bahasa Inggeris mereka.

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain