RISDA, FELDA dan FELCRA tubuh konsortium RM300 juta untuk projek Gedung Makanan Negara - Semasa | mStar

RISDA, FELDA dan FELCRA tubuh konsortium RM300 juta untuk projek Gedung Makanan Negara

KUALA LUMPUR: RISDA, FELDA dan FELCRA akan menubuhkan sebuah konsortium untuk melaksanakan pelbagai projek industri hiliran negara dengan pengagihan ekuiti yang sama rata iaitu RM100 juta bagi setiap agensi.

Projek yang juga akan dikenali sebagai "Gedung Makanan Negara" itu akan turut terlibat dalam perkongsian teknologi, pengurusan perladangan, kerjasama perniagaan termasuk aktiviti pembekalan dan pemprosesan keluarga pertanian.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan berkata usaha sedang dilakukan untuk menjadikan kawasan penempatan Felda sebagai gedung makanan negara yang mampu mengeluarkan hasil tanaman berskala besar.

"Tanah lapang di penempatan Felda akan ditanam dengan tanaman seperti lada, terung, bunga kantan dan pisang dan FAMA akan membantu memasarkan hasil tanaman tersebut," katanya semasa membentangkan Bajet 2010 di Dewan Rakyat hari ini.

Kata Najib lagi, bagi memastikan hasil pertanian negara dapat dipasarkan ke luar negara dengan lebih cekap dan cepat, usaha penambahbaikan kemudahan kargo akan dipertingkatkan.

"Untuk ini, MASkargo akan meningkatkan kapasiti kemudahan kargo udara bagi pengedaran hasil pertanian yang mudah rosak untuk dieksport.

"Langkah ini akan dapat membantu pengusaha untuk mengeksport lebih banyak hasil pertanian," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain