Suami Ida Nerina Sanggup Bersumpah Pernah Lafaz Cerai

KUALA LUMPUR: Sha’arin Mohd Razali sanggup bersumpah dia pernah melafazkan cerai terhadap isterinya, aktres Ida Nerina Hussain.

Bekas anggota kumpulan Blackrose yang dikenali sebagai Shahrin itu mengaku di hadapan Hakim Syarie Mohd Yunus Mohamad Zin dalam kamar hakim di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan, di sini hari ini.

Sementara itu, Ida tidak hadir ke mahkamah kerana masih menjalani rawatan kesihatan di luar negara.

“Ida menghubungi saya dan memberitahu dia masih mendapatkan rawatan dan bukannya sengaja lengah-lengahkan kes ini.

“Dia juga kata dia ‘ok’ dan akan datang pada hari perbicaraan nanti,” kata peguamnya, Akhbardin Abdul Kadir ketika ditemubual di luar mahkamah.

Atas sebab itu, Mohd Yunus memutuskan perbicaraan kes pengesahan lafaz cerai di bawah Seksyen 55A Akta Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1984 ini ditangguhkan pada 13 dan 21 April depan.

Perbicaraan pertama pada 13 April ini akan dimulakan dengan keterangan Sha’arin selaku plaintif.

Difahamkan, jika Ida tidak hadir ke mahkamah selepas ini, hakim akan membuat keputusan perbicaraan kes ini tanpa kehadirannya di bawah Seksyen 121 (1)(b) Akta Tatacara Mal Wilayah Persekutuan 1998.

Pada 22 Januari lalu, Ida melalui peguamnya, Akhbardin Abdul Kadir bersetuju untuk diceraikan secara baik. Pada 22 Disember lalu, Akhbardin berkata anak guamnya itu tidak bersetuju dengan permohonan pengesahan cerai yang difailkan oleh Shahrin. Pada 23 November lalu, Shahrin memaklumkan kepada mahkamah yang dia telah tidak tinggal sebumbung dengan Ida sejak lebih dua bulan lalu.

Pada Hari Raya Puasa kedua tahun lalu, Shahrin didakwa telah melafazkan cerai terhadap pelakon filem Susuk dan Anak itu.

Episod penceraian itu dilaporkan berlaku akibat pergaduhan yang tidak berkesudahan dan berlanjutan sehingga Shahrin tidak mampu mengawal amarahnya sehingga melafazkan cerai terhadapnya.

Dimaklumkan, selepas Shahrin melafazkan cerai terhadap Ida, beliau telah keluar meninggalkan rumah Ida. Pada 9 Oktober lalu, Shahrin telah mengisi borang pengesahan lafaz cerai di mahkamah itu. Pada 21 Jun lalu, Ida yang juga bekas tenaga pengajar Akademi Fantasia musim ke-7 ini telah menjalani rawatan membetulkan tulang belakangnya di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) selepas terjatuh di rumahnya.

Kemalangan itu berlaku ketika menaiki tangga di ruang tamu dalam rumahnya yang terletak di Persiaran Syed Putra, Kuala Lumpur, kira-kira pukul 3 pagi.

Sebelum ini, pengurus peribadi Ida, Fizaruddin Harun atau Fizar menafikan khabar angin yang mengatakan aktres itu dipukul sehingga menyebabkan dia terjatuh. Fizar juga mendakwa Ida tidak mungkin terjatuh disebabkan hilang pertimbangan kerana 'mabuk' memandangkan aktres itu baru pulang dari umrah. Katanya, Ida tergelincir lalu terjatuh apabila sedang menaiki tangga dengan tergesa-gesa.

Fizar juga turut menafikan yang Ida mungkin lumpuh akibat kecederaan tulang belakang yang dialaminya selepas insiden itu kerana sehingga kini doktor belum mengeluarkan laporan itu.

Ida, aktres kelahiran Middlesex, England, dan Shahrin telah berkahwin pada 2 Jun 2006. Ini merupakan perkahwinan kedua bagi pasangan ini.

Pasangan ini tidak mempunyai anak manakala Shahrin mempunyai dua orang anak iaitu Narissa, 14, dan Arman, 8, hasil perkahwinan pertamanya.

Artikel Sebelum

Zizan Nin Nikah 19 Mac Ini

Artikel Berikut

Artikel Lain