Anak mangsa pilih kasih kini hidup ‘senang’, enggan balik raya jumpa ibu, “Jangan pernah ada hati nak minta tolong Along time susah”

Paparan skrin perbualan dua beranak itu yang tular di Facebook.

AIR dicincang tidak akan putus, begitulah peribahasa yang dapat menggambarkan hubungan persaudaraan yang akan kekal sampai bila-bila.

Namun, lain pula ceritanya melibatkan seorang anak yang enggan pulang kampung halaman, dipercayai kerana tidak berpuas hati dengan ibu sendiri.

Kisah itu menjadi tular di Facebook apabila tersebarnya dua paparan skrin perbualan WhatsApp antara ibu dan anak berkenaan.

ARTIKEL BERKAITAN: Isteri dari Kelantan tak disukai keluarga sanggup 'basuh berak' bapa mertua, kini tiap minggu nak menantu balik... “Orang cakap jangan benci keterlaluan”

ARTIKEL BERKAITAN: Pengat pisang jadi pedas gara-gara nervous jumpa bakal mentua, “Sama macam exam la...”

ARTIKEL BERKAITAN: Anak berhak merajuk, tapi ke mana akhirnya? Putus silaturahim?... Tanyalah hati masing-masing kata Da'i Wan

Setelah disoal ibunya kerana tidak pulang beraya sempena ketibaan Aidiladha pada Ahad lalu, dia pantas memberi jawapan panjang lebar kepada wanita itu.

"Buat apa balik raya?" soal anaknya yang dikenali sebagai Aril ataupun Along.

"Apa yang ada dekat kampung tu, tanah, kebun, rumah, sawah padi semua ibu bagi dekat Angah, Acik, Poksu.

Paparan skrin WhatsApp yang tular.

"Along satu pun tak dapat. Macam kecil dulu kan ibu. Ibu tak pernah hargai apa yang Along buat, ibu cakap menyesal lahirkan Along kan ibu?" tulis pemuda itu lagi.

Menerusi perbualan itu, Aril dikhabarkan sudah tujuh tahun tidak pulang bertemu ibunya.

Malah, ibunya juga mengajak Aril pulang untuk mereka berbincang memandangkan dia sudah lanjut usia.

"Tujuh tahun Along menderita lebih dari tu. Along nak belajar ibu tak bagi, ibu suruh usaha sendiri.

"Along minta beli motor tak bagi, adik yang lain boleh je. Ibu fikirlah ibu.

"Sekarang Along dan keluarga Along pun dah selesa dan tiada lagi dugaan mendatang," tulisnya panjang lebar.

Buang yang keruh ambil yang jernih. Jika ada yang salah sila perbetulkan sebelum maut menjelma tiba.

NETIZEN

Kata Aril, dia sekadar menghantar mesej itu kepada ibunya untuk memberi ucapan selamat hari raya sahaja.

"Along chat ni pun nak ucap selamat hari raya Aidiladha je. Kirim salam dengan ayah sekali yang selalu tidak ambil berat tentang along macam ibu," tulisnya.

Dia juga sempat memberi pesanan agar ibu dan adik beradiknya yang lain supaya tidak mencarinya apabila ditimpa kesusahan kelak.

"Jangan pernah ada hati nak minta tolong Along time susah. Cakap dekat dia juallah harta yang ibu dan ayah bagi tu.

"Along usaha Along, Along berjaya atas usaha Along. Bye mungkin kita jumpa suatu hari nanti tapi buat masa ni, maaf banyak-banyak ibu," tulis Aril sebelum mengakhiri bicara dengan kalimah Assalamualaikum.

Antara komen netizen di Facebook.

Dalam pada itu, paparan skrin perbualan berkenaan yang kini tular di media sosial turut menerima pelbagai respon.

Malah, ada yang menasihati agar Aril bertemu ibunya untuk memohon maaf sebelum terlambat.

Tidak kurang juga yang mempersoalkan kesahihan perbualan WhatsApp berkenaan.

"Salah ibu sebab pilih kasih. Tapi anak tetap salah sebab tak jenguk ibu.

"Dua-dua bersalah.. Si ibu pilih kasih si anak dendam.

"Buang yang keruh ambil yang jernih. Jika ada yang salah sila perbetulkan sebelum maut menjelma tiba," tulis beberapa netizen di Facebook.

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain