suria

Menajamkan pemikiran: Kurikulum baharu pupuk generasi berdaya tahan

Fadhlina ketika membentangkan Kurikulum sekolah kebangsaan 2027.

KURIKULUM sekolah kebangsaan 2027 akan menekankan aspek adab, akhlak dan integriti bagi memupuk generasi berdaya tahan seiring pertumbuhan minda.

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata, perkara asas tersebut merupakan tunggak utama dalam pembangunan kurikulum baharu, yang bertujuan melahirkan murid holistik, seimbang dengan penghayatan nilai-nilai murni pembelajaran sepanjang hayat, menghargai perpaduan dan keharmonian kaum, serta berkeupayaan untuk membina hubungan sosial yang positif dalam komuniti.

Perubahan kepada kurikulum, katanya, akan dibina berdasarkan konsep memartabatkan manusia dan memberi tumpuan kepada kepentingan menyeluruh.

“Kami akan memastikan tiada sesiapa yang terpinggir mahupun kanak-kanak yang terlepas pandang.

“Semua anak-anak kita, termasuk minoriti, mereka dari luar bandar, mereka yang mempunyai keperluan pendidikan khas, serta murid yang cerdas dan berbakat, akan diberi peluang yang sama untuk mencapai matlamat bersama iaitu kesejahteraan manusia,” katanya ketika menyampaikan ucapan pada kurikulum sekolah 2027, Rabu lalu.

Semua pelajar diberi peluang yang sama untuk mencapai matlamat kesejahteraan manusia. -Gambar hiasan The Star

Semua murid diberi peluang yang sama untuk mencapai matlamat kesejahteraan manusia. -Gambar hiasan The Star

Pelancaran kurikulum sekolah 2027 akan dilakukan secara berperingkat, bermula dengan Tahun Satu dan Tingkatan Satu pada 2027 manakala kanak-kanak prasekolah pada 2026.

“Kurikulum mestilah fleksibel, relevan dan kontekstual jika kita ingin mencapai aspirasi budaya pembelajaran sepanjang hayat.

“Murid mesti dilengkapi dengan kompetensi yang sesuai untuk membentuk generasi yang berdaya tahan dan berdaya saing didorong oleh mentaliti pertumbuhan.

“Perubahan paradigma segera dalam kurikulum diperlukan untuk menyelaraskan sistem pendidikan kita dengan perubahan semasa dan masa depan di peringkat global,” tambahnya.

Pembangunan kurikulum sekolah 2027 akan menggabungkan dasar negara untuk mencerminkan aspirasi Malaysia.

Memetik contoh, beliau berkata Dasar Kanak-Kanak Negara bertujuan melahirkan individu yang sihat, cergas, berpengetahuan, inovatif, kreatif, tulen, berdaya saing dan progresif dengan nilai murni.

Perpaduan dalam kalangan rakyat perlu dipupuk sejak kecil. -Gambar hiasan The Star

Perpaduan dalam kalangan rakyat perlu dipupuk sejak kecil. -Gambar hiasan The Star

Objektif ini, tambahnya, akan diterjemahkan dalam kurikulum baharu.

“Dasar Perpaduan Negara pula diambil kira kerana ia berfungsi sebagai payung yang menggariskan usaha berterusan untuk mempromosi, memperkukuh dan memelihara perpaduan dalam kalangan rakyat,” katanya.

Beliau turut menambah, Dasar Pendidikan Digital yang diperkenalkan baru-baru ini akan menghasilkan generasi yang celik digital, juga merupakan pertimbangan asas dalam membangunkan kurikulum 2027.

“Dasar untuk merapatkan jurang digital akan meningkatkan kecekapan murid, membangunkan profesionalisme dan membawa kepada integrasi teknologi digital dalam pendidikan.

"Kurikulum perlu dibina di sekeliling ini," katanya.

Setiap masyarakat perlu mendapat peluang pembelajaran yang sama rata. -Gambar hiasan The Star

Setiap masyarakat perlu mendapat peluang pembelajaran yang sama rata. -Gambar hiasan The Star

Suara rakyat

Kurikulum baharu itu adalah hasil penglibatan berterusan dengan pihak berkepentingan, kata Fadhlina.

Satu tinjauan di seluruh negara, katanya, telah dijalankan dengan lebih 61,000 responden bagi memastikan suara ibu bapa, guru, pendidik dan rakyat diambil kira.

Tinjauan itu mencadangkan beberapa tambahan penting kepada kurikulum yang akan datang. Ini termasuk penekanan yang lebih besar pada kesihatan dan kesejahteraan mental, peningkatan kepada pendidikan kemahiran hidup, dan tumpuan kepada isu alam sekitar serta kemampanan.

Masyarakat juga mahu kurikulum yang dibina memupuk perpaduan, menyemai nilai-nilai murni, dan membantu dalam perkembangan sosial dan emosi kanak-kanak.

Sambil menyeru agar keperluan murid yang pelbagai dipertimbangkan, pihak berkepentingan juga menekankan kepentingan memastikan pendidikan jasmani dan sukan tidak diabaikan.

Pembangunan karakter murid dapat membantu mereka menghadapi masa hadapan. -Gambar hiasan The Star

Pembangunan karakter murid dapat membantu mereka menghadapi masa hadapan. -Gambar hiasan The Star

Perancangan masa hadapan

Rangka kerja kurikulum baharu itu, kata Fadhlina, akan menggabungkan kurikulum berasaskan standard yang digunakan pada masa ini dan kurikulum berorientasikan kompetensi yang digunakan di Singapura, Finland, Perancis, Amerika Syarikat dan Kanada.

“Kurikulum sedia ada menetapkan matlamat khusus yang dijangka dicapai oleh murid dari segi pengetahuan, kemahiran dan nilai pada tahap yang telah ditetapkan.

“Bagaimanapun, kurikulum berorientasikan kompetensi amat menitikberatkan proses pembelajaran holistik dan membolehkan murid mengaplikasikan pengetahuan, kemahiran dan sikap berdasarkan standard yang telah ditetapkan.

"Ia menggalakkan pembelajaran murid aktif, menyediakan pengalaman pembelajaran dan penilaian yang lebih tulen dan bermakna," katanya.

Kurikulum baharu itu akan menampilkan tujuh domain utama bersepadu yang berteraskan konsep maruah insan, dan sejajar dengan enam tunjang Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM), katanya.

“Penekanan pembelajaran dan pembangunan sahsiah merentasi pelbagai disiplin, disesuaikan dengan setiap peringkat pendidikan, dari prasekolah hingga pendidikan menengah atas, melibatkan murid tingkatan empat dan lima,” kata Fadhlina.

Pendigitalan dapat membantu pelajar lebih kreatif. - Gambar hiasan The Star

Pendigitalan dapat membantu murid lebih kreatif. - Gambar hiasan The Star

Mengutamakan karakter

Salah satu tujuan utama kurikulum sekolah 2027 adalah pendidikan karakter pada setiap jenjang persekolahan.

Pendidikan karakter, kata Fadhlina, akan dilaksanakan dari prasekolah hingga Tingkatan Lima sebagai slot masa yang ditetapkan dalam jadual waktu, memfokuskan kepada pembelajaran sosioemosi praktikal.

“Penekanan pembinaan sahsiah adalah berdasarkan prinsip Rukun Negara dan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

“Pendekatan pendidikan ini berusaha untuk membentuk individu yang mampu menyumbang secara aktif kepada penciptaan Malaysia yang sejahtera. Ini boleh dicapai melalui kurikulum yang direka dengan teliti dan teratur,” katanya sambil menambah bahawa terdapat juga slot masa yang ditetapkan dimasukkan dalam jadual waktu untuk kelas pembelajaran bersepadu, bermula di peringkat sekolah rendah.

“Pembelajaran bersepadu ialah kaedah pengajaran yang menggabungkan kandungan dan kemahiran daripada mata pelajaran yang berbeza supaya murid dapat menghubungkan dan menggunakan pengetahuan dan nilai yang dipelajari secara menyeluruh dan bermakna,” katanya sambil menambah bahawa penilaian akan dijalankan secara berterusan sebagai sebahagian daripada proses pengajaran dan pembelajaran.

Pentaksiran bilik darjah, katanya, bertujuan untuk mengenal pasti kekuatan dan kelemahan murid, dengan matlamat mengubah suai kaedah pengajaran untuk meningkatkan penguasaan keseluruhan mereka.

Daripada hanya menumpukan pada hasil tugasan, pengalaman pengajaran dan pembelajaran akan menjadi lebih mudah disesuaikan, menyeronokkan dan bermakna untuk kedua-dua guru dan murid, katanya.

"Sokongan untuk membangunkan dan melaksanakan kurikulum, bagaimanapun, mestilah usaha bersama," katanya.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain