Kekukuhan PBB Tidak Memerlukan Umno Ke Sarawak - TPM

KUCHING: Struktur pemerintahan yang diwujudkan oleh Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) di Sarawak tidak memerlukan Umno untuk bertapak di negeri ini, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Khamis.

Beliau berkata seperti Umno di Semenanjung Malaysia dan Sabah, peranan PBB di Sarawak sudah seperti sebuah badan induk dengan parti-parti komponen Barisan Nasional lain di negeri ini menyokongnya untuk mewujudkan satu situasi politik yang stabil.

"Peranan yang dimainkan oleh PBB sama juga dengan peranan yang dimainkan oleh Umno di Semenanjung dan Sabah, itu boleh diteruskan," katanya dalam sidang media selepas menghadiri majlis dialog tertutup bersama wakil persatuan-persatuan pengguna, penjaja dan pembekal Sarawak di sini.

Beliau berkata gagasan BN sedia ada yang diterajui PBB dan disertai oleh rakan-rakan lain dalam BN di Sarawak sudah berjaya mencapai objektif yang turut sama dikongsi oleh Umno.

"Saya fikir tidak perlu kita menduplikasi hal yang sudah pun tercapai. Yang mustahak bukan parti itu saja tetapi objektifnya... Ia (PBB) telah capai apa yang kami (Umno) mahu capai...perpaduan, kemajuan, kemakmuran dan kestabilan. Ini yang berlaku di Sarawak," kata Muhyiddin yang juga timbalan presiden Umno.

Menyentuh pengunduran Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud, Muhyiddin berkata pemimpin veteran itu telah memberikan sumbangan yang begitu besar kepada negeri ini dan negara khususnya dalam soal memupuk perpaduan dalam kalangan rakyat pelbagai kaum dan agama.

Katanya dalam tempoh 33 tahun Taib berkhidmat sebagai ketua menteri, Sarawak tidak menghadapi masalah isu perkauman biarpun negeri ini mempunyai kumpulan etnik yang mengamalkan budaya dan agama yang pelbagai.

Menurutnya Taib juga telah berjaya membawa pembangunan yang begitu ketara di Sarawak selama beliau memegang tampuk pemerintahan kerajaan negeri.

"33 tahun perkhidmatannya itu adalah satu tempoh yang panjang dan telah pun beliau sempurnakan dengan begitu cemerlang sekali malahan tempoh itu akan menjadi legasi yang amat bernilai khususnya di Sarawak," katanya.

Muhyiddin berharap bakal Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem akan dapat meneruskan usaha cemerlang yang ditunjukkan oleh Taib.

Menyentuh perbincangan tertutupnya dengan pemimpin parti-parti komponen Barisan Nasional Sarawak di sini malam tadi, Muhyiddin berkata mereka turut membincangkan sedikit sebanyak persiapan untuk menghadapi pilihan raya negeri yang akan diadakan selewat-lewatnya dalam bulan Jun 2016.

"Apa yang penting adalah langkah-langkah yang perlu kita ambil untuk memastikan Sarawak terus kekal sebagai kubu kuat dan bukan sahaja simpanan tetap untuk Barisan Nasional," katanya.

Beliau yakin berdasarkan kepimpinan Taib yang lepas dan diteruskan oleh kepimpinan baharu di bawah Adenan, sokongan rakyat terhadap BN di negeri ini akan dapat diperkukuhkan lagi.

"Penting untuk Sarawak terus menjadi benteng kuat Barisan Nasional," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Zaid Mungkin Tanding Di Kajang

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain