Hindraf: Waytha Moorthy Letak Jawatan Sebagai Timbalan Menteri - Semasa | mStar

Hindraf: Waytha Moorthy Letak Jawatan Sebagai Timbalan Menteri

P. Waytha Moorthy
P. Waytha Moorthy

PETALING JAYA: Pengerusi Hindraf P. Waytha Moorthy meletak jawatan daripada semua jawatan kerajaan dan Dewan Negara berkuat kuasa 10 Februari ini.

Setiausaha Hindraf, P.Ramesh berkata, jawatankuasa pusat sebulat suara memutuskan bahawa Waytha Moorthy perlu meletak jawatan, mendakwa kerajaan melambatkan dalam melaksana janji-janji kepada meningkatkan taraf kehidupan kaum India yang miskin di negara ini.

"Hindraf berhutang kesetiaan kepada masyarakat miskin India Malaysia dan hanya kepada mereka sahaja.

"Kami membayangkan - menandatangani perjanjian dengan musuh satu masa, demi kepentingan masyarakat India Malaysia yang miskin dan percaya Barisan Nasional akan memenuhi janji-janjinya.

"Kami telah berputus asa, selepas lapan bulan mencuba, " katanya.

Hindraf menandatangani memorandum persefahaman dengan kerajaan pada 18 April tahun lepas , sebelum Pilihan Raya Umum Mei, dalam usaha untuk menyelesaikan masalah sosio -ekonomi yang melanda masyarakat India di Malaysia.

Kandungan memorandum itu tidak didedahkan pada masa itu, tetapi Ramesh berkata, Perdana Menteri, dalam ucapannya, telah memohon maaf bagi kecuaian lalu oleh kerajaan dan berjanji akan mengambil tindakan.

Walaupun Waytha Moorthy telah dilantik sebagai senator , dan kemudian sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri , Hindraf mendakwa beliau tidak bertemu apa-apa dan hanya "siri yang tidak berpenghujung dan jalan buntu."

"Ia kini jelas kepada kita bahawa Perdana Menteri dan Barisan Nasional tidak akan menghormati memorandum itu, kerana mereka tidak mempunyai kehendak politik atau keberanian untuk menyampaikan.

"Hanya kesal Hindraf ialah kita tidak dapat untuk memberi perubahan kepada rakyat India di Malaysia yang miskin seperti yang dijanjikan melalui inisiatif ini.

"Kami memohon maaf kepada mereka dan harap kita akan bangkit," kata Ramesh .

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel