Keputusan Tidak Menaikkan Kadar Tol Ringankan Tekanan Inflasi - Pakar Ekonomi - Semasa | mStar

Keputusan Tidak Menaikkan Kadar Tol Ringankan Tekanan Inflasi - Pakar Ekonomi

PETALING JAYA: Keputusan kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tol akan meringankan tekanan inflasi, kerana kos barangan dan perkhidmatan telah terjejas oleh kenaikan harga bahan api, gula dan elektrik, kata ahli ekonomi.

Ketua Penyelidikan Ekonomi CIMB Lee Heng Guie berkata keutamaan kerajaan adalah untuk memastikan bahawa tidak ada satu lagi pusingan kenaikan harga dan menguruskan tekanan inflasi yang tinggi dari kenaikan sebelum ini.

"Meningkatkan kadar tol boleh mencetuskan satu lagi pusingan kenaikan yang boleh menyebabkan inflasi yang lebih tinggi," katanya.

Beliau menambah, RM400 juta yang digunakan untuk membayar syarikat-syarikat konsesi tol tidak akan memberi kesan kepada kerajaan kerana ia adalah satu jumlah yang lebih kecil berbanding berbilion-bilion yang dijimatkan daripada pengurangan subsidi.

Beliau berkata Belanjawan sebelum ini telah memperlihatkan kemungkinan pengurangan kadar tol.

Perkara itu turut dipersetujui Nor Zahidi Alias ​​dari Malaysian Rating Corporation Bhd, yang berkata kerajaan mahu melindungi pengguna daripada kesan berganda kenaikan harga.

"Kenaikan telah membawa kepada peningkatan dalam harga pengguna seperti yang ditunjukkan dalam Indeks Harga Pengguna (IHP) dengan peningkatan lebih daripada tiga peratus pada bulan Disember 2013. Jika kenaikan tol dilaksanakan, ia akan mempercepatkan kadar inflasi dan pengguna akan terus menanggung beban lebih besar, terutamanya dalam kegelisahan orang ramai mengenai pelaksanaan GST," katanya.

Ketua pakar ekonomi kumpulan RAM Holdings Dr Yeah Kim Leng berkata dengan ketiadaan kenaikan tol, tekanan inflasi akan berkurangan.

"Kadar tol mempunyai kesan besar ke atas kos dalam menjalankan perniagaan," katanya.

Yeah menambah beliau berharap kerajaan dapat mencapai matlamat defisit fiskal sebanyak 3.5 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) tahun ini.

Pada Rabu, kerajaan telah membuat keputusan untuk menangguhkan langkah menaikkan kadar tol di 15 lebuhraya utama dan sebaliknya akan membayar RM400 juta sebagai pampasan kepada syarikat-syarikat konsesi tol untuk membantu mengurangkan beban orang awam daripada kos sara hidup yang meningkat.

Artikel Sebelum

Kebakaran di HKL Akibat Litar Pintas

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain