Peningkatan Kos Boleh Tingkatkan Keganasan Terhadap Kanak-Kanak - Pakar - Semasa | mStar

Peningkatan Kos Boleh Tingkatkan Keganasan Terhadap Kanak-Kanak - Pakar

PETALING JAYA: Para pakar memberi amaran bahawa kes-kes penderaan kanak-kanak berkemungkinan besar akan meningkat akibat tahap tekanan yang ditanggung keluarga dalam usaha untuk menangani kos hidup yang tinggi.

Persatuan Kesihatan Mental Malaysia berkata kekecewaan yang meningkat dalam kehidupan di bandar, tekanan kerja, isu kewangan, kehilangan keselesaan dalam keluarga, semua ini dikesan boleh membawa kepada kemarahan memuncak seseorang sejak kebelakangan ini.

"Kemarahan ini sering membawa kepada serangan agresif yang boleh dipindahkan ke arah orang yang disayangi," kata timbalan presidennya, Datuk Dr Andrew Mohanraj Chandrasekaran.

Perunding psikiatri menambah: "Kos sara hidup yang meningkat dan harapan yang tinggi dalam kehidupan di bandar sering menyaksikan kedua-dua ibu bapa bekerja.

"Sistem keluarga nuklear (keluarga asas) adalah normal berbanding keluarga yang besar, satu perkara yang telah berlalu.

"Ini juga bermakna kekecewaan yang lebih besar dialami oleh kedua-dua ibu bapa yang bekerja terutamanya dengan peningkatan kos hidup dan menjalani hidup di luar kemampuan seseorang yang membawa kepada kehancuran kewangan."

Dr Andrew mengulas laporan dalam akhbar 'The Star' mengenai kes seorang kanak-kanak yang telah disapu cili pada kemaluan dan disumbat cili pada mulutnya dan satu lagi kes kanak-kanak yang meninggal dunia selepas ditendang dan dicampak ke lantai.

Beliau telah dimaklumkan bahawa jumlah kes penderaan kanak-kanak yang lebih besar telah dibawa ke hospital awam untuk penilaian perubatan pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Dr Andrew berkata keluarga perlu hidup mengikut kemampuan mereka dan ibu bapa perlu menjadi teladan dengan berhemat dalam berbelanja.

"Tidak ada keperluan untuk membeli sebuah telefon pintar untuk anak berusia 10 tahun dengan akses internet hanya untuk bersaing dengan jiran-jiran atau untuk menutup mulut anak," katanya.

Beliau berkata guru juga perlu diajar berwaspada untuk mengesan kes-kes penderaan kanak-kanak.

Pada masa yang sama, langkah-langkah punitif perlu ditingkatkan terhadap ibu bapa bukan sahaja dalam kes penderaan kanak-kanak tetapi juga terhdap anak-anak yang diabaikan mereka, kata Dr Andrew.

Bekas Presiden Persekutuan Asean bagi Psikiatri dan Kesihatan Mental (AFPMH) Prof Dr Mohamad Hussain Habil berkata kegagalan dalam perkahwinan atau masalah kewangan boleh mencetuskan seseorang bertindak ganas.

Beliau berkata mereka yang melakukan penderaan kanak-kanak berkemungkinan menjadi mangsa terhadap perlakuan diri sendiri dan mengalami beberapa bentuk penyakit mental atau gangguan personaliti.

"Ia hanya memerlukan faktor tidak diduga yang berlaku secara pantas (seperti masalah perkahwinan atau masalah kewangan) untuk meletakkan individu-individu (yang telah menjadi mangsa ) pada risiko menjadi pendera," katanya.

Dr Mohamad Hussain mengeluh apabila terdapat pihak memilih untuk mengabaikan kes-kes penderaan kanak-kanak.

"Kadang-kadang datuk dan nenek, ibu saudara atau bapa saudara tahu apa yang sedang berlaku tetapi bukannya membantu kanak-kanak itu, mereka hanya buat-buat tidak nampak dan membiarkan penderaan terus dilakukan.

"Bantuan sering sampai kepada kanak-kanak kemudiannya, pada peringkat tulang telah patah.

"Apabila ini berlaku, diri anda bertanya apa masalahnya dengan masyarakat hari ini," kata beliau.

Profesor Madya Dr Andrew Aeria di Universiti Malaysia Sarawak percaya bahawa "tekanan hidup industri" akan meningkatkan bilangan kes penderaan kanak-kanak.

Beliau berkata kerajaan harus melihat bahawa tekanan mental merupakan isu kesihatan yang serius.

"Hakikatnya penderaan yang berlaku adalah isu kesihatan mental," katanya.

Dr Aeria, pakar dalam bidang sains sosial, pasti bahawa kos sara hidup yang meningkat akan meningkatkan tahap tekanan dan memberi tekanan dalam kehidupan moden.

Beliau mencadangkan agar lebih banyak pusat kaunseling diwujudkan di bandar dan diperkenalkan di kawasan-kawasan perumahan di mana mereka yang berada dalam kesusahan boleh menerima bantuan yang diperlukan.

Dr Lai Fong Hwa, seorang pakar psikiatri di Hospital Besar Pulau Pinang berkata kenaikan kos hidup boleh menjadi faktor mencetuskan pencerobohan terhadap seseorang individu jika dia tidak dapat menampung beban.

"Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Semuanya bergantung kepada individu itu dan sama ada dia bersedia atau tidak untuk membuat perubahan gaya hidup yang diperlukan untuk menampung kos sara hidup yang meningkat, "kata Dr Lai.

"Dalam masa-masa seperti ini, anda perlu mengambil langkah ke belakang dan menetapkan semula keutamaan anda.

"Sentiasa ingat bahawa keluarga anda adalah yang pertama dan bukannya kekayaan material."

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey